Сукоб у Украјини: Кадиров тврди да су Руси ушли у центар Лисичанска

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини: Кадиров тврди да су Руси ушли у центар Лисичанска

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 129. дан. Снажне експлозије потресле су рано јутрос украјински град Николајев, саопштио је градоначелник Олександр Сенкевич. Настављају се борбе за Лисичанск. Сједињене Америчке Државе саопштиле су да ће Украјини упутити нову војну помоћ вриједну 820 милиона долара.

17.15 - Лукашенко: Украјинске снаге покушале удар на војне објекте БЛРС

Предсjедник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је данас да је прије неколико дана украјинска војска покушала да изврши удар на војне објекте на територији Белорусије, али да су све ракете пресретнуте.

"Провоцирају нас. Морам да кажем: прије три дана, нешто више, покушали су да ударе на војне циљеве на територији Белорусије са територије Украјине", рекао је Лукашенко на свечаном састанку уочи Дана независности Белорусије.

Према његовим ријечима, комплекси Панцир су, међутим, успијели да пресретну све ракете које су испалиле оружане снаге Украјине.

16.50 - Марочко: Снаге Украјине у Лисичанску изгубиле борбену способност

Представник Народне милиције самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) Андреј Марочко изјавио је данас да су украјинске снаге у Лисичанску, граду на истоку Украјине, изгубиле борбену способност и контролу.

Марочко је за РИА Новости рекао да у Лисичанску и даље постоје локални центри отпора украјинских снага, али да су они безначајни.

Агенција наводи да са изузетком Лисичанска, на територији Луганске области готово да нема припадника Оружаних снага Украјине.

16.14 - Кадиров: Савезничке снаге већ у центру Лисичанска

Лидер руске републике Чеченије Рамзан Кадиров тврди да су руске снаге и припадници милиције самопроглашене Луганске народне републике ушле у центар Лисичанска, града на истоку Украјине око кога су протеклих снага вођене жестоике борбе.

-Лисичанск је наш! Савезничке јединице су већ у центру града! - написао је Кадиров на свом Телеграму, пренијеле су руске агенције.

Кадиров је рекао да је у току чишћење града од украјинских јединица, као и од минско-експлозивних направа, преноси Интерфакс.

13.55 - ДНР: За 24 часа погинуло више од 60 украјинских војника

У борбама са припадницима Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР), протеклог дана погинуло је више од 60 украјинских војника, изјавио је данас замјеник начелника милиције ДНР Едуард Басурин.

-Снаге Доњецке Народне Републике и Руске Федерације су избациле из строја више од 60 украјинских војника - рекао је Басурин и додао да су једнице ДНР у протекла 24 часа уништиле пет украјинских оклопних транспортера и седам моторних возила, преноси ТАСС.

Портпарол министарства одбране самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Иван Филипоненко је рекао да је 46 украјинских војника погинуло у борби са снагама ЛНР током протеклог дана, да је уништено шест оклопних транспортера и четири моторна возила.

13.45- Коначенков:Руски ПВО оборио украјински авион „Микојан МиГ-29“

Руска противваздушна одбрана оборила је украјински авион „Микојан МиГ-29“ у близини насеља Јавкино, у области Николајева, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

-Осим тога, оборено је 19 украјинских беспилотних летјелица у близини насеља Воскресеновка, Глинскоје, Питомник, Жовтневоје, Рубежноје и Петровка у области Харков, насеља Работино и Новоданиловка у Запорошкој области, насеља Петровскоје, Попаснаја и Кременаја у Луганској Народној Републици, као и код Сњежног, Високог, Јасиновате, Доњецка, Макејевке, Докучајевска и Комсомолског у Доњецкој Народној Републици - прецизирао је он, пренио је ТАСС.

Конашенков је додао да су четири ракете пресретнуте у ДНР и Херсонској области.

9.23 – Пољански: Искључење Москве могуће само у случају распуштања УН

Русија би могла бити искључена из Савјета безбједности само уколико би цијела свјетска организација била распуштена и оформљена нова, рекао је данас први замјеник сталног представника Москве у УН Дмитриј Пољански.

Коментаришући изјаву украјинског предсједника Владимира Зеленског да Русији треба укинути статус сталне чланице Савјета безбједности УН, Пољански је рекао да "сви нормални људи схватају да би то било могуће само у случају распуштања УН и формирања нове организације".

-Зеленски и представник Украјине у УН само губе вријеме и с времена на вријеме тврде да Москва нема право на мјесто у Савјету безбједности и да смо га бесправно преузели након распада СССР - истиче Пољански.

Према његовим ријечима, то су потпуне глупости које је Москва објаснила и званичницима УН су дата појашњења.

Он је навео да је украјинском предсједнику омогућено да се почетком седмице обрати Савјету безбједности УН и без претходне консултације са осталим чланицама, што, како каже, представља кршење постојеће праксе, преноси руска новинска агенција ТАСС.

8.43 - Градоначелник: У гранатирању Славјанска четворо погинулих

Градоначелник Славјанска Вадим Љах саопштио је јутрос да су у јучерашњем бомбардовању тог града на истоку Украјине касетним бомбама погинуле четири особе, а седам је повријеђено.

Љах је на „Фејсбуку“ написао да је највећи број погинулих и рањених у нападу руских снага био на улици и апеловао на грађане да не излазе без потребе, преноси Интерфакс Украјина.

6. 50 - Украјина:Снажне експлозије чују се у Николајеву

Снажне експлозије потресле су рано јутрос украјински град Николајев, саопштио је градоначелник Олександр Сенкевич, само дан након што су украјинске власти саопштиле да је најмање 21 особа погинула у руском нападу на цивилне објекте у близини црноморске луке Одесе.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се пре експлозија широм Николајевске области, који се граничи са важном украјинском луком Одесом, наводи британска агенција.

-У граду су снажне експлозије! Останите у склоништима! - написао је на „Телеграму“ градоначелник Николајева.

Још није познато шта је узрок ових експлозија, преноси Ројтерс уз напомену да није могао независно да потврди овај извјештај.

Према тврдњама украјинских власти,експлозије су јуче сравниле деио једне стамбене зграде у Серхијевки, на југу Украјине, близу Одесе, док су њени становници спавали.

У свом ноћашњем обраћању предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да „Русија спроводи тероризам против градова и становника Украјине након смртоносног ракетног напада на Одесу у коме је према послљедњим подацима украјинских власти погинула 21 особа, а више десетина њих рањено“.

Кремљ је јуче демантовао тврдње да су руске ракете погодиле цивилне објекте у близини украјинске црноморске луке Одеса.

5.00 - ДНР:Подигнуте оптужнице против још два плаћеника Британца

Власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) подигле су оптужницу против још двојице британских плаћеника, по истим оптужбама као и против тројице раније осуђених странаца, јавила је Доњецка новинска агенција позивајући се на неименовани извор.

Истражитељи ДНР оптужили су двојицу британских држављана  - Дилана Хилија и Ендрјуа Хила, заробљене у фабрици Иљича у Маријупољу и у Николајевској области, да су учествовали у непријатељским дејствима у Украјини као плаћеници, изјавио је за ТАСС извор у полицији ДНР, додајући да они одбијају да свједоче.

У току је истражна операција, а истражитељи траже доказе о злочинима које су починили Британци јер не желе да свједоче и одбијају да сарађују, рекао је извор.

Министарство одбране Русије објавило је 29. априла видео снимак испитивања Хила, који се предао руским снагама у области Николајев.

Заробљени британски плаћеник имао је информације о масовној гробници са 280 цивила у близини Ирпена и Бучи у Кијевској области.

О томе је направио записник у својој биљежници, према фотографији до које је дошао ТАСС.

О другом плаћенику до сада се ништа није знало.

Према извору руске новинске агенције, он је ухваћен у фабрици Иљич у Маријупољу, гдје је била распоређена 36. украјинска бригада маринаца.

4.00 -Поново успостављена веза ИАЕА са нуклеарком Запорожје

Украјински оператер нуклеарне електране саопштио је данас да је поново успоставио везу са системима за надзор у нуклеарној електрани Запорожје, највећој европској нуклеарној електрани, коју су заузеле руске снаге.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), надзорни орган УН за атомску енергију, саопштила је да жели хитно да изврши инспекцију електране на југу Украјине, али украјинске власти се противе свакој таквој посјети док је она под контролом руских снага, пренио је Ројтерс.

То је био други пут да је изгубљена комуникација са постројењем, које се састоји од шест реактора.

Украјинска државна агенција Енергоатом саопштила је на свом Телеграм каналу да је успоставила везу сопственим напорима.

Веза је, како је наведено, изгубљена јер су руске трупе пресјекле везе свих украјинских мобилних оператера Енергодару, укључујући Водафон, са којим ИАЕА има уговор за пренос података.

Сви обавезни подаци о праћењу се преносе и ИАЕА је потврдила пријем, саопштио је Енергоатом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана