Суђење Зијаду Кадрићу и осталима: Халиловић изводио и пребијао заробљене

Срна
Суђење Зијаду Кадрићу и осталима: Халиловић изводио и пребијао заробљене

Свједок Тужилаштва БиХ Зоран Чивчић свједочио је данас о заточеништу у касарни у Високом и о томе како га је тукао оптужени Хајрудин Халиловић за кога је рекао да је и друге изводио, а они се враћали пребијени.

Чивчић је испричао да је његово село Мауровићи нападнуто 20. јуна 1992. године, да нису пружали отпор и да је тражено да се преда оружје, након чега им је речено да их воде у Високо да дају изјаве.

Свједок је навео да их је по доласку дочекао управник Зијад Кадрић и да су пописани, те навео да су били у понижавајућим условима, просторији гдје је стотину људи, а ваздуха нема, једу веома оскудну храну рукама које нису опрали, док су нужду вршили у пластичну канту, преноси Бирн.

Чивчић је рекао како су га водили на испитивање, а да га је Халиловић позвао половином јула док чистио по касарни.

Том приликом га је Халиловић, како је рекао, ударио ногом, а водио је и неки свој истражни поступак и изводио заточенике, који су се враћали пребијени.

Чивчић је навео да су се чули јауци и крици, а да су заточеници причали да их је ударао. "Имао је у канцеларији палије, летве, држалице", рекао је Чивчић, додавши да је Халиловић ударио и његовог оца.

Свједок је рекао да је Халиловић једном, када су вођени на копање траншеја, ударио његовог рођака, а да је њега поштедио јер му је рекао да се не осјећа добро.

Чивчић је додао да су се приликом копања окупљали војници који су правили шпалир и тукли заточенике. Од других је чуо да су их звали Ченга, Домац и Диздар, за које је навео да су били у Халиловићевој групи.

Чивчић је рекао да је једном пришао Кадрићу и замолио га да их заштити од те групе. Послије тога, додао је, дошао је Халиловић и рекао му "од данас вас не смије нико тући, само ја".

Свједок је навео да је Кадрић у просторији имао залијепљен папир на којем је писало "изолациони логор", што му је био знак да неће брзо изаћи.

Чивчић је рекао да је из височке касарне половином септембра пребачен у Зеницу, одакле је пуштен 1993. године. Он је додао да је послије био код љекара и да и данас пије терапију.

Зијад Кадрић, Хајрудин Халиловић, Асим Хамзић, Миралем Ченгић, Самир Селимовић и Амир Муртић оптужени су за ратни злочин над српским цивилима почињен у просторијама Полицијске станице Високо, Територијалне одбране Грачаница, те заточеничком објекту - логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић".

Суђење би требало да буде настављено у сриједу, 27. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана