Суђење у предмету "Ћамил Рамић и други": Свједок знао за српске заробљенике

Срна
Суђење у предмету "Ћамил Рамић и други": Свједок знао за српске заробљенике

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва БиХ Есад Омерагић испричао је данас на суђењу Ћамилу Рамићу и другима оптуженим за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда, Вишеграда и Рогатице да је знао за заробљенике српске националности и да је у подруму зграде Завода за осигурање имовине и лица био затвор.

Омерагић је испричао да је 1. марта 1995. из Центра служби безбједности Горажде, гдје је до тада радио као самостални инспектор, прешао на мјесто помоћника команданта за безбједност 81. дивизије.

"Командант дивизије био је Хамид Бахто, који је издавао наредбе и распоређивао референте", рекао је Омерагић и додао да је послове обезбјеђења затвореника вршила војна и затворска полиција.

Омерагић је навео да је посредством референата бринуо о законском поступању према затвореницима, те да су правила била строго прописана, али да их се он не сјећа јер је прошло пуно времена.

Након што је Тужилаштво БиХ свједоку предочило двије кривичне пријаве против заробљеника гдје стоји његов потпис, Омерагић је објаснио да су референти вршили испитивања затвореника, али да нису могли потписати пријаву.

Данас је свједочио и Јусуф Омановић, који је потврдио да је у септембру 1995. наслиједио Омерагића на мјесту помоћника команданта за безбједност 81. дивизије, преноси Бирн.

Омановић је навео да је једном приликом разговарао са заробљеним припадницима Војске Републике Српске, али да их није испитивао.

"Улога референта за војнополицијску безбједност била је посредничка између команданта за безбједност и Војне полиције", објаснио је Омановић.

Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода оптужени су за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године.

Суди се и Мехмеду Добрачи коме су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. године на подручју Рогатице и Горажда. Наставак суђења заказан је за 18. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана