Суђење Петровићу почело свједочењем људи који су изгубили члана породице: Нисмо знали за опасност

Небојша Томашевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У вријеме катастрофалних поплава 2014. године провео сам два дана и двије ноћи на креденцу у кући пуној воде, али и поред свих напора нисам успио да спасим мајку која је страдала пред мојим очима.

Испричао је то Душко Петковић из Добоја у бањалучком Окружном суду на почетку суђења бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу које терете за изазивање опште опасности јер нису спровели потребне мјере на спашавању људски живота и штете током поплава у којима је настрадало 11 људи и причињена велика материјална штета.

На почетку суђења, свједочило је укупно петоро Добојлија, а свима им је заједничко да су кобног дана изгубили оца или мајку, али и то што тврде да нису знали каква опасност им пријети.

- Тог јутра 15. маја 2014. године устали смо као и обично и правио сам кафу када је вода изненада почела да надолази. Мајка је лежала,  када сам отворио врата  вода  је почела да надире унутра те сам схватио да немамо куда. Брзо је надолазила па сам мајку уз помоћ попео на витрину која је пала и обоје смо упали у воду - испричао је Петковић и додао је да је мајку покушао да замота чаршафом и спаси, али се она само изгубила.

Појаснио је да се он успио спасити тако што се попео на креденац на коме је провео два дана и двије ноћи у кући пуној воде. Петковић је рекао да то јутро, али ни раније није чуо сирену за опасност те да им нико није долазио да их обавијести о потенцијалној опасности од поплава.

Невенка Убипариповић, чији је отац настрадао у поплавама затражила је одштету од Петровића, те да се у парку у Добоју постави споменик за страдале у поплавама.

- Тада сам живјела у стану у приземљу са оцем, синовима и мужем.  Отац је био слабо покретан. Тог, 15. маја, био је сам у стану. Касније ме је болница звала и обавијестила да је пронађено његово тијело - рекла је Убипариповићева и  затражила да јој се надокнадити штета за смрт оца, али и остала, материјална штета, коју су претрпјели.

Босиљка Видаковић, која је у поплавама изгубила мајку, током свједочења се расплакала. Испричала је  да  је кобног дана и у току ноћи чула сирене за опасност, али није знала шта се дешава.  

Сирену за опасност 15. маја чула је и Славојка Драгичевић, али  је истакла да им нико није лично дошао да каже за потенцијалну опасност. Она је у поплавама изгубила оца чије је тијело касније нађено неколико метара од куће на дворишту комшије.

- Отац је живио сам и није био болестан, а нисам ни знала да је страдао док ми нису комшије изјавиле саучешће. Бујица је прошла кроз његову кућу и избацила га. Вода је била хладна, не знам ко то може преживјети. Утопио се, вјероватно је покушавао да се спасе - рекла је Драгичевићева,.

Додала је да онај  "ко је крив нека одговара за своја дјела" те је посвједочила да никакво званично упозорење на поплаве није чула, изузев сирене, која се иначе оглашава сваког 15. у мјесецу. Драган Благојевић, који је у поплавама изгубио оца,  казао је да је кобног јутра као и обично отишао на посао на  пијацу и да је било све нормално те да није чуо сирене за опасност. Присјетио се да је његов отац током ноћи ишао до ријеке Босне, а када се вратио, рекао је "Босна је велика, али се брани".

- Када сам се хтио вратити кући, нисам могао прићи од воде. У међувремену ме учитељица назвала да дођем по дијете и ја сам отишао.  Вода у кући је у то вријеме брзо надолазила. Комшија је помагао мајци да из љетне куће оде на спрат. Отац је ушао у приземље, вјероватно да још нешто узме. Тако је настрадао - рекао је Благојевић.

Оптужница

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су кривично дјело починили у периоду од 13. до 17. маја 2014. године, када је Петровић био градоначелник и уједно командант градског Штаба за ванредне ситуације, док је Видаковић био и начелник градског Штаба за ванредне ситуације у Добоју.

– Свјесно су кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и нису поступили по прописима о Цивилној заштити, Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности, Плану на спровођењу превентивних и оперативних мјера заштите и спасавања од поплава у граду Добоју у 2014. години и редослиједу активности у одбрани од поплава Цивилне заштите Добој – наведено је из тужилаштва након подизања оптужнице.

Тиме су, додаје се, усљед пропуштања предузимања прописаних мјера и радњи, у критичном временском периоду, изазвали опасност за живот људи и имовине већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 особа и имовинска штета већег обима.

Истакнуто је да је у инкриминисано вријеме владала непосредна опасност од природне непогоде и надолазећа опасност од поплаве, усљед сталног раста водостаја ријеке Босне узрокованог обилним падавинама, а да су Петровић и Видаковић били службена лица.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана