Суђење бившем министру полиције Јовичићу опет одгођено због недоласка другооптуженог, судија га послала у притвор

Небојша Томашевић
Суђење бившем министру полиције Јовичићу опет одгођено због недоласка другооптуженог, судија га послала у притвор

БАЊАЛУКА - Суђење бившем министру унутрашњих послова Републике Српске Радиславу Јовичићу (51) оптуженом за несавјестан рад у служби, одгођено је због недоласка другооптуженог у овом предмету Алеша Мајкића коме је судија Инес Чолић одредила притвор јер се већ други пут заредом није одазвао позиву на рочиште.

Јовичићу и Мајкићу суде у бањалучком Основном суду, а одлука  судије Чолић је  изазвала оштру реакцију Мајкићевог браниоца Драгана Ступара, који је најавио кривичну пријаву против судије.

- Одредили сте притвор, а да нисте саслушали ни његовог адвоката. Добићете кривичну пријаву, како вас није срамота - казао је Ступар.

Судија Чолић му је поручила да све што има да каже може да напише у жалби на одлуку о притвору, те закључила рочиште завршеним и изашла из суднице. Негодовао је и један од свједока, који је навео да беспотребно долази већ шести пут.

Јовичића оптужница терети да је Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске оштетио за око 260.000 марака. Другооптужени Мајкић, оптужен је за кривично дјело издавање чека и средстава безготовинског плаћања без покрића.

Оптужница Јовичића терети да је и поред тога што је знао да фирма "Оптел" послује са губитком, са њеним директором  Мајкићем  закључио  уговор о набавци опреме за УКТ систем радио веза.

Након што опрема није испоручена, Мајкић је 2. септембра 2014. године као директор “Оптела” закључио споразум о вансудском поравнању са МУП-ом, кога је заступао Јовичић, а ради поврата уплаћеног аванса од 260.445 КМ плус затезна камата у износу од 42.149 КМ.

-У намјери да себи прибави противправну имовинску корист Мајкић је издао четири бјанко потписане и овјерене мјенице иако је знао да за издате мјенице нема покриће - наводи се у оптужници.

Фирма “Оптел” је посљедњих пет година, прије спорног догађаја, константно пословала са губитком.

Радислав Јовичић био је министар унутрашњих послова РС од марта 2013. до децембра 2014. године.

Суђење Јовичићу и Мајкићу почело је прије три године и до сада је више пута одгађано, а промијенио се чак и судија. Први пут су се нашли на оптуженичкој клупи Основног суда Бањалука у јануару 2019. године  док је дјело за које се терете почињено још 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана