Судије узалуд састанче

Анита Јанковић Речевић
Судије узалуд састанче

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ нема правни легалитет, нити легитимитет за доношење одлука па ни одлуке о Кривичном законику Српске, јер у раду ове институције не учествује ниједан судија изабран од Народне скупштине Српске, како је то Уставом БиХ предвиђено.

Истакао је то јуче министар правде Републике Српске Милош Букејловић након што је предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић заказала за прекосутра пленарну сједницу на којој неће учествовати ниједан судија из реда српског народа, јер је Златко Кнежевић почетком године отишао у пријевремену пензију.

Букејловић је истакао да је БиХ једина земља у Европи у чијем раду Уставног суда БиХ учествују држављани других држава.

- Министарство правде РС дужи период указује на потребу за доношењем закона којим ће бити уређена организација и надлежност Уставног суда БиХ, те посебно поступак разрјешења страних судија који противно праксама свих демократски уређених земаља ову функцију обављају од настанка суда - рекао је Букејловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина РС због неуставне измјене правила Уставног суда БиХ из јуна 2023. године била приморана да донесе Закон о непримјењивању одлука те правосудне институције којим је прописано да се наредбе тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске.  

Букејловић је навео да је уређивање области кривичног законодавства у Републици Српској у искључивој надлежности Народне скупштине која је у складу са овлаштењима датим Уставом Српске уредила систем кривичног законодавства па и питање кривичних дјела против части и угледа, све у складу са постојећим европским стандардима и праксама у овој области.

Правник Огњен Тадић каже да у Уставном суду БиХ узалуд састанче све док не оду стране судије, наводећи да је очекивано заказивање сједнице крњег Уставног суда БиХ.

- Очекујем да ће први пут, рачунајући од дана када је одржана прва сједница тог суда, стране судије са бошњачким судијама и једним хрватским судијом истински уживати јер први пут нема Срба да им кваре атмосферу и да због тога не морају једни другима “очима ишарет давати” да Срби не би чули шта ко искрено мисли - рекао је Тадић.

Да одлуке које донесе Уставни суд БиХ током засједања у четвртак неће имати никакав легитимитет сматра и правник Милан Петковић.

- Судије Уставног суда БиХ противправно су измијениле правила и омогућиле да саме могу доносити одлуке без српских судија, а одлуке донесене без српских судија и са једним хрватским судијом, у ствари немају легитимитет. Такве одлуке Република Српска неће прихватати, а спорно је и на који начин ће се спроводити - рекао је Петковић.

Додао је да Уставни суд БиХ више није суд него продужена рука Канцеларије високог представника која извршава њихова наређења и жеље, а увијек према ранијим приједлозима и захтјевима бошњачких политичара. 

- Ако је право засновано на сили или кршењу права онда то не може бити право, него само сила, односно присила, а ту силу Српска неће прихватити - закључио је Петковић.

Уставни суд БиХ је на ванредној сједници 19. јуна прошле године промијенио правила која му сада омогућавају да ради без српских судија.

Недостају тројица

Уставном суду БиХ тренутно недостају чак тројица судија. Уз два српска још није именован и један хрватски судија па би тако на наредној сједници требало да одлучују три странца, два Бошњака и један Хрват.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана