Судије Уставног суда БиХ се пожалиле на услове рада

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО – Одлазак у редовну пензију двоје домаћих судија Уставног суда БиХ 2022. године, те одлазак у пријевремену пензију судије Златка Кнежевића у јануару ове године, направило је огромне проблеме у раду ове правосудне институције, јер на њихова мјеста нису именоване нове судије, те је онемогућен и рад Великог вијећа.

Ово је у најкраћем порука судија Уставног суда БиХ, који су се данас обратили јавности.

Валерија Галић, предсједница Уставног суда БиХ, казала је да је Суд у 2023. години радио у специфичним и готово немогућим условима.

"Ове упражњене судијске позиције до данас нису попуњене иако је надлежним законодавним тијелима на вријеме послата обавјештење о потреби попуне ових мјеста. Штавише, извршен је притисак на још једног колегу судију да напусти Уставни суд и он је у јануару ове године отишао у пријевремену пензију. На овај начин је фактички потпуно онемогућен рад Уставног суда БиХ у Великом вијећу, које чини шест домаћих судија, а за кворум је потребно најмање пет. Ово је битно зато што је у досадашњој пракси суда управо велико вијеће одлучивало о највећем броју предмета, преко 99 одсто свих предмета из апелационе надлежности суда", појаснила је Галићева, преносе Независне.

Због непостојања неопходног кворума, од новембра 2022. године Уставни суд БиХ по предметима одлучује само у пленарној сједници гдје су три домаћа и три међународне судије. Због овакве ситуације, тврди Галићева, највише трпе грађани БиХ.

"Зато што је највише апелационих предмета, гдје се грађани, али и друга правна лица обраћају Уставном суду када сматрају да су им одлукама других судова повријеђена права загарантована Уставом БиХ", додала је Галићева, те је рекла да се суд морао прилагодити овој ситуацији, која је, када се све сабере, резултовала и мањим бројем ријешених предмета.

"Недавно смо добили и извјештај Венецијанске комисије која је изразила забринутост, јер Суд не ради у пуном капацитету", навела је Галићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана