Суд у Сплиту одбио одредити притвор Зорану Галићу

Агенције
Суд у Сплиту одбио одредити притвор Зорану Галићу

Зорану Галићу, замјенику директора СИПА-е, за којим је суд БиХ прошле седмице расписао црвену Интерполову потјерницу, Жупанијски суд у Сплиту одбио је одредити истражни притвор.

Како је за Н1 БиХ појаснила Ивана Гризељ-Ћорлука, његов адвокат, јуче је одржано рочиште на суду у Сплиту, а по захтјеву тужилаштва и суда БиХ који захтијевају Галићево изручење.

“Одлучено је да се притвор не одреди и по томе је Галић сада слободан човјек и слободно се креће. Ускоро ће то и службено бити потврђено”, додала је Гризељ-Ћорлука.

Појаснила је и због чега је донесена таква одлука.

“Галић је држављанин Хрватске, а није се успјело утврдити да је умијешан у дјела која му се стављају на терет. Шта ће даље бити и какве су процедуре када је ријеч о изручењу, то ће даље одлучити тужилаштво БиХ”, поручила је Гризељ-Ћорлука.

Подсјећамо, Галић је био мета полицијске акције "Кингс" у којој је требао бити ухапшен јер се сумњичи за извршење кривичних дјела: примање мита и других облика користи и злоупотреба положаја или овлаштења, у периоду док је обављао дужност директора Граничне полиције БиХ.

Припадници СИПА-е су 9. јула лишили слободе помоћника командира Јединице Граничне полиције Требиње, Миловић Благоје, држављанин БиХ и Хрватске и Баго Ивицу, због кривичних дјела организовани криминал, недопуштен промет акцизних производа, злоупотреба положаја или овлаштења и других кривичних дјела.

Како је тада наведено из Тужилаштва БиХ, Зоран Галић није нађен у своме мјесту становања јер је неидентификована особа јавила Галићу да ће доћи до ове акције и да би он могао бити један од ухапшених.

Осумњичени Галић је, након добијених информација, осмог јула, у поподневним сатима илегално прешао границу БиХ те побјегао у Републику Хрватску, гдје се и сада налази.

У оквиру истог предмета у којем је осумњичен Галић за сада су ухапшене три особе. Ријеч је о Ивици Багу и Благоју Миловићу те о возачу аутобуса Синиши Црногорцу за којег се сумња да је био њихова "веза" на граници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана