Суд одбио жалбу, Блајбург без шаховнице

ГС
Суд одбио жалбу, Блајбург без шаховнице

БЛАЈБУРГ - Одлуком Земаљског управног суда у Корушкој, као неоснована одбијена је жалба Почасног блајбуршког вода, филоусташке организације из Загреба, која се жали на ранију одлуку аустријског суда којом је наложено уклањање шаховнице с првим бијелим пољем са споменика код Блајбурга, код којег се деценијама под плаштом опјела за "страдале хрватске војнике", заправо жалила за пропашћу Независне Државе Хрватске.

Како се наводи у тексту Јерка Бакотина, новинара "Новости", недјељника српске мањине у Хрватској, који је објавио вијест из Аустрије, деценијама су аустријске власти, на своју срамоту и против сопствених закона, толерисале усташко окупљање код Блајбурга.

У почетку је то дословно било усташко окупљање, јер су се тамо окупљали преживјели припадници усташке војске и њихови симпатизери.

Како су они поумирали, у црним су униформама 90-их тамо почели долазити "неки нови клинци". А онда је Аустријанцима досадило да толеришу новоусташе у свом дворишту, па су 9. фебруара 2022. наредили брисање грба с првим бијелим пољем.

ПБВ је умјесто тога избрисао натпис о томе да се споменик подиже "у част и славу погинулој хрватској војсци", али су оставили грб, пише Политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана