Суд о случају убице Сулејмановића: Полиција нам није дала доказе о насиљу

ГС
Суд о случају убице Сулејмановића: Полиција нам није дала доказе о насиљу

ГРАДАЧАЦ - Предсједница Општинског суда Градачац Слободанка Којић образложила је због чега суткиња Лејла Нумановић није донијела одлуку о одређивању мјера вишеструком убици Нермину Сулејмановићу, а на основу пријаве Полицијске управе (ПУ) Градачац.

 Истакла је како је полиција тражила мјеру забране приласка, али да није доставила доказе већ само службену забиљешку из које се, како наводи, не могу утврдити ни детаљи насиља јер нису наведени. Истакла је и како повезивање суткиње Нумановић са Сулејмановићем није прихватљиво јер она живи у Тузли и само ради у Градачцу те је удата и мајка двоје дјеце која није познавала убицу нити сарађивала.

“Она није на било који начин учествовала у помагању Нермину Сулејмановићу. Друштвене мреже су пренијеле неистину и то што се ради на друштвеним мрежама је страшно. Схватам као предсједник Суда и као човјек да је ово страшан догађај и да сви желе да коментаришу, али на такав начин, а то се не може санкционисати, а свакоме се може десити и то је страшно. Требало би се подузети да се то санкционише ја као предсједник суда нисам у прилици да то санкционишем, то граничи с вулгарношћу”, казала је Којић.

На коментаре правника да је могла одредити мјере на основу полицијског извјештаја или позвати полицајце да доставе доказе, Којић је казала како је тачно да је полиција поднијела захтјеву којем стоје одређене чињенице, али да нису поткријепљење доказима.

“Све чињенице морају се доказати, овдје није било доказа. Овдје је само била службена забиљешка ПУ Градачац и изјава да је оштећена Низама Хећимовић одбила дати изјаву, али морала је полиција инсистирати да каже да ако не да изјаву свака одлука суда би била незаконита. Закон о кривичном поступку, насиљу о породици и прекршајном поступку, доказе за суд прикупља полиција и тужилаштво. Јесу ли се могла саслушати двојица полицајца – могла су, али то ради полиција. Судија не саслушава ни насилника ни жртву. Доноси одлуку само на основу онога што је полицијска станица доставила. Кад дође оптужница у суд, судија је потврђује на основу доказа које је доставио тужилац”, казала је.

Истакла је како суткиња Нумановић није прихватила полицијску забиљешку као доказ јер се биљешка какву су послали не може прихватити као доказ. Којић је ишчитала службену биљешку у којој су, како је рекла, вјероватно побркани датуми па се наводи да је сачињена 27.7.2023., да је насиље било 3. на 4. аугуст 2023. па да је Сулејмановић саслушан 4.8.2023. У биљешки се наводи како је Низама Хећимовић пријавила свог невјенчаног супруга за напад који се десило 3. на 4. аугуст у породичној кући из које се одселила, а да је Сулејмановић потом упутио низ пријетњи због чега је угасила телефон како не би примала поруке. Потом се наводи да су полицијски службеници отишли по наведеној пријави, пронашли Сулејмановића који је негирао наводе пријаве и изјавио да Низами није упућивао никакве пријетње нити је имао икакав контакт с њом, о чему је упознат истражитељ ОКП ПУ Градачац.

“Је ли ви видите шта из ове службене забиљешке?”, упитала је Којић и додала како не зна на основу чега су направили овакав захтјев када нису сачинили ни запис повреда и дешавања које је, претпоставља, изнијела Хећимовић.

На питање због чега се инсистирало на високим стандардима суда када је ријеч о особи с ранијим криминалним досјеом, одговара: “Нема код суда високих стандарда. Нешто прихватите као доказ или не прихватите. Тачно је да је Сулејмановић Нермин познат правосудним органима у периоду 2006-2009, ја сам му судила као суткиња и одредила мјеру притвора. Али у спису није био извод из казнене евиденције, из списа полиције произлази да он није никада кажњаван. Мора постојати извод из казнене евиденције који има полицијска управа да би се суду ставило до знања о каквој особи се ради”, казала је Којић.

Навела је и то како је суткиња однијела рјешење о обустављању поступка због недостатка доказа те да су о томе обавијештене све стране поступка, укључујући и Нермина Сулејмановића.

Суткиња  у лошем стању

Истиче како је јавност оправдано узнемирена те да је и она лично узнемирена због монструозног злочина.

“Узнемирена сам, ја сам судила том човјеку. Знам га, и други суци су му судили. То што је урадио… могао је ући у суд и побити све нас. То је такав човјек. Не кажем да смо битнији од ових жртава”, казала је Којић.

Кривицу, каже, не жели пребацити на никога већ је организовала конференцију за новинаре због жртава и како би одговорили на питања.

Новинарима је рекла како нема информацију да је ВСТС покренуо дисциплински поступак против суткиње Нумановић. Она је тренутно на боловању и јако је лошег психичког стања након свега.

Којић је навела и то како је потребно мијењати законе те да би они, према њеном мишљењу, за насилнике требали бити много ригорознији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана