Суд БиХ прашта и убијање дјеце

Маријана Миљић Бјеловук
Суд БиХ прашта и убијање дјеце

БАЊАЛУКА - Убијање дјеце пред сваким нормалним судом је кажњиво, осим пред Судом БиХ. Ова земља нема будућност све док има овакво накарадно судство.

Поручено је то из Српске након што је Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно ослободило бившег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужби за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековића да је у прољеће 1995. издао директну наредбу артиљеријским јединицама у Коњицу да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима. У том гранатирању убијено је дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорени објекти.

- Правосуђе на нивоу БиХ ослобађајућом пресудом Дрековића послало је поруку да неће кажњавати убијање српске дјеце. Држава која донесе ослобађајућу пресуду за смрт и рањавање дјеце нема никакву будућност. Нема правде у овој земљи за српске жртве, без обзира на то да ли је ријеч о цивилима, старцима или дјеци - рекао је “Гласу” вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Истог става је и предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић, који наводи да је евидентно да ће Суд БиХ ослободити сваког ко је убијао српску нејач.

- То је још једном овјерено потврђивањем ослобађајуће пресуде Дрековићу. Убијање Срба у овако накарадној БиХ је дозвољено и никада нико, нажалост, неће одговарати за убиства. Овакав суд не треба никаквој држави, па ни оваквој накарадној БиХ. Ова земља нема будућност све док има овакво судство - казао је “Гласу” Којић и позвао српске судије да напусте срамни Суд БиХ.

Огласио се и предсједник Борачке организације РС Радан Остојић који је навео да је Суд БиХ ослобађајућом пресудом Дрековићу још једном потврдио да га не занимају српске жртве, да је већина процеса за злочине над Србима обична фарса и да служе само за понижавање жртава, њихових породица и правде.

- Да се суди по правди, Дрековићу и припадницима Четвртог корпуса такозване Армије БиХ требало је судити и за бројна друга дешавања у којима је страдао велики број Срба са подручја Коњица, а не само за погибије српских цивила у Калиновику - казао је Остојић.

Остојић је рекао да је ово још једна у низу срамотних, али, нажалост, и очекиваних одлука Суда БиХ.

- Ова пресуда Суда БиХ је још један корак уназад у процесу потпуног помирења на подручју БиХ и у разградњи сложене државне заједнице БиХ - закључио је Остојић.

Упоредо са доношењем правоснажне ослобађајуће пресуде Дрековићу, Суд БиХ је изрекао првостепену пресуду којом су десеторица оптужених у предмету “Ранко Балабан и други” за злочине у тадашњој општини Босански Нови осуђени на укупно 162 године затвора. Тако су Ранко Балабан, Ратко Гороња, Никола Рељић, Мирко Оџић, Ранко и Драган Балтић осуђени на по 18, а Рајко Карлица, Миленко Брчин, те Миленко Бабић на по 15, док је Мирослав Капетановић осуђен на девет година затвора за злочине на подручју Босанског Новог. На терет им је стављен прогон несрпског становништва - убиства, присилно пресељење, мучење и друга нечовјечна дјела. На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Злочин без казне

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је Суд БиХ антисрпска инквизиција и праоница ратних биографија бошњачких команданата која нас својим одлукама упорно убјеђује како не треба да му вјерујемо.

- Још један злочин без казне, још једна увреда за жртве и њихове породице - нагласила је Цвијановићева поводом одлуке Суда БиХ који је ослободио Рамиза Дрековића оптужби за злочине над Србима у Калиновику 1995. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана