Суд БиХ потврдио уређену оптужницу за злочине над Србима у Јошаници

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Суд БиХ уважио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио по свим тачкама уређену оптужницу за злочине над Србима у Јошаници код Фоче, потврђено је Срни у правосудним институцијама БиХ.

Суд БиХ је првобитно одбио оптужницу против 13 некадашњих команданата и припадника Армије РБиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

Тужилаштво БиХ је у року од 24 сата уложило жалбу на одлуку Суда БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је раније да је жалба опширна и да побија наводе из одлуке Суда.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

"Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце. Најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа дјевојчица од двије године", саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За ове злочине оптужени су Ферид Буљубашић (70), Ахмет Сејдић (63), Рашид Собо (58), Шефко Глушац (62), Закир Јамак (54), Бахрудин Мухић звани Бане (59), Адем Фехрић (61), Мустафа Пољо звани Муса (58), Енвер Кустура звани Пена (56), Мухамед Лиска (50), Сакиб Чакар (66), Изет Сејдић (67) и Мунир Нало (53). 

Подсјећамо, јуче је због тога што је Суд БиХ одбио оптужницу из Републике Српске услиједиле бројне реакције и негодовања због оваке одлуке.

Тако је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, истакао је да је ово очекивана одлука Суда БиХ, јер су правосудне институције БиХ под сталним притиском из Сарајева.

Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, рекао је да је одбацивање оптужнице показатељ да се желе зауставити сви процеси који треба да осуде одговорне за убијање Срба.

Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, казала је да је ово срамна, безобразна и дволична одлука Суда БиХ.

Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, казао је да све судије из реда српског народа треба да напусте Суд БиХ ако се не прихвати жалба Тужилаштва БиХ.

Божица Живковић Рајилић, предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске, рекла је да одбијање оптужнице само потврђује неправду у раду Суда БиХ, те да се спроводе фашистичке идеје над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана