Суд БиХ потврдио: Новалић иде у затвор

ГС
Суд БиХ потврдио: Новалић иде у затвор

САРАЈЕВО - Суд БиХ саопштио је да је потврђена пресуду у предмету „Респиратори“, којом је бивши премијер ФБиХ Фадил Новалић осуђен на четири године затвора.

- Напомињемо да је пракса овог Суда да са званичним саопштењима иступа тек након што странке заприме одлуку. Међутим, у конкретном случају, у медијима су се већ појавиле одређене информације, што је и очекивано, с обзиром да је овај предмет већ од самог почетка медијски и од стране шире јавности итекако попраћен. Стога, цијенећи битност давања тачних информација и са аспекта транспарентности рада Суда, а самим тим и одржавања повјерења јавности у рад правосуђа, нарочито у предметима означеним као „висока корупција“, потврђујемо информацију да је вијеће Апелационог одјељења, дана 26. јануара ове године, отпремило другостепену пресуду у предмету Фадил Новалић и други, а којом је у цјелости потврђена првостепена пресуда од 5. априла 2023. године - навели су из Суда БиХ.

Подсјетили су да су првостепеном пресудом овог Суда оптужени Фадил Новалић, Фахрудин Солак, Фикрет Хоџић и правно лице „Ф.Х. Сребрена малина“  из Сребренице, проглашени кривим, односно правно лице одговорним, да су радњама описаним у изреци првостепене пресуде починили кривично дјело злоупотреба положаја или овлашћења, а оптужени Фахрудин Солак и кривично дјело кривотворење службене исправе.

Првостепени суд је Новалићу изрекао казну затвора у трајању од четири године, Солаку јединствену казну затвора у трајању од шест година, Хоџићу казну затвора у трајању од пет година и правном лицу ‘Ф.Х. Сребрена малина’ новчану казну у износу од 200.000,00 КМ због увоза неупотребљивих респиратора, у вријеме пандемије вируса корона.

Новалић, Солак и Хоџић су проглашени кривим за злоупотребу положаја, а Солак и за кривотворење исправе, а ослобођени су оптужби за удруживање ради чињења кривичног дјела, као и за прање новца, те кривотворење или уништавање пословних књига.

Првостепеном пресудом оптужена Јелка Милићевић ослобођена је од оптужбе да је починила кривично дјело несавјестан рад у служби.

За крај су подсјетили да против пресуде вијећа Апелационог одјељења жалба није дозвољена, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана