Суд БиХ: Не постоји план правосудног прогона предсједника Српске

Г.С.
Суд БиХ: Не постоји план правосудног прогона предсједника Српске

САРАЈЕВО - Суд БиХ и предсједник Суда БиХ одлучно одбацују постојање наводног плана правосудног прогона предсједника Републике Српске Милорада Додика и в. д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

Из Одјељења за информисање јавности и сарадњу са заједницом Суда БиХ наводе да њихова институција и предсједник Суда БиХ одлучно одбацују постојање наводног плана правосудног прогона.

– Амбасада САД БиХ, као ни амбасадор Мајкл Марфи, никада нису контактирали предсједника Суда за овај, нити за било који други предмет – наведено је из Суда БиХ.  Суд БиХ нема никакву улогу у подизању оптужнице против осумњичених Милорада Додика и Милоша Лукића. Тужилаштво БиХ је у складу са Законом о кривичном поступку БиХ формирало предмет и подигло оптужницу о којој је Суд у складу са наведеним Законом дужан одлучити – истакли су у свом одговору.

Такође, наглашавају да Суд БиХ поступа искључиво у складу са важећим законским прописима у оквиру својих надлежности, преноси РТРС.

– Додјела предмета у рад судијама се врши у складу са прописаним процедурама, а у процесу додјеле предмета предсједник Суда не одлучује и нема никакву улогу. Због заштите интегритета процеса доношења одлуке у овом предмету нисмо у могућности даље коментарисати тврдње из наводног анонимног писма, за које смо сигурни да није написано од судија Суда БиХ – истакли су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана