Субашић: 36 особа евакуисано из Газе, шест се није појавило

ГС
Субашић: 36 особа евакуисано из Газе, шест се није појавило

КАИРО - Држављани БиХ који су касно синоћ успјели напустити Газу стигли су у Каиро, а према ријечима амбасадора БиХ у Египту Сабита Субашића из Газе је до овог тренутка евакуисано 36 особа, док се шест није појавило.

- Потрага за нашим људима била је веома компликована. У питању је огроман простор са великим бројем људи из различитих земаља. Припремили смо један велики банер на којем је писало БиХ,  а 36 особа, под полицијском пратњом, са много пунктова за провјеру стигло је у Каиро - казао је Субашић за „Дневни аваз“.

Умјесто планирана три сада је за одмор у главном граду Египта преостало два и по дана.

За транспорт према БиХ постоје двије опције, што ће бити прецизирано током дана са радном групом на нивоу Министарства иностраних послова БиХ. Из Министарства безбједности БиХ најављене су провјере свих евакуисаних из Газе, а Субашић не очекује да ту буде проблема.

- Министарство безбједности треба радити свој посао, провјере су нормалне посебно када људи долазе из тих неких кризних подручја. Надам се да сви људи у БиХ уважавају чињеницу да је ово један важан хуманитарни чин али и обавеза БиХ. Сад је ово велики изазов, треба завршити овај посао, али процес се наставља. Ми имамо шест особа које нису дошле из ко зна којих разлога. Надам се да није ништа лоше, морамо то истражити. Они ће у наредном периоду имати шансу да се евакуишу, а постоје и нови људи који се јављају. Имамо и дио људи који нису добили сагласност, а ми ћемо и даље инсистирати да сви ти људи који су на нашем списку буду евакуисани. Процес евакуације тече зависно од догађаја у Гази - истиче Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана