Ступар: Суд БиХ прогони Србе, злочини тзв. армије РБиХ некажњени

Срна
Ступар: Суд БиХ прогони Србе, злочини тзв. армије РБиХ некажњени

ШЕКОВИЋИ - Предсједник Борачке организације општине Шековићи Милош Ступар изјавио је да Суд и Тужилаштво БиХ ниподаштавају жртве на српској страни, док их на другој измишљају и манипулишу бројкама како би Србе представили као "геноцидан народ".

Ступар је рекао да се морају предузети кораци како би биле укинуте оптужнице против невиних Срба које Суд БиХ прогони од свог оснивања 2003. године, док су на слободи починиоци злочина над српским цивилима на подручју Бирча.

"Суд и Тужилаштво БиХ требали би да буду куће права и правде, али да су далеко од тога, јер од права и правде нема ништа све док се оптужују и осуђују само Срби", рекао је Ступар поводом подизања оптужнице против седам припадника Војске Републике Српске за наводни геноцид на подручју Шековића и Власенице у јулу 1995. године.

Он је подсјетио на убиства српских цивила у селима Трново, Коријен, Калабаче, Јелачиће, Глођанско Брдо из којих је видљиво да су починици имали намјеру да Срби нестану на том подручју.

"Убијени су невини цивили у својим кућама, а злочинце још није стигла казна. Знамо за припаднике такозване Армије БиХ који се терете за геноцид, злочин против човјечности, ратни злочин против цивилног становништва, против рањеника и који за ове злочине нису одговарали", додао је Ступар.

Уколико припаднике такозване Армије БиХ и оптуже, каже Ступар, они буду осуђени на минималне казне, док се Србима изричу драконске.

Он је навео да ће Борачка организација Шековићи пружити помоћ седморици припадника Војске Републике Српске против којих је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу за наводни геноцид на подручју Шековића и Власенице у јулу 1995. године.

Ступар је бивши командант Другог одреда Специјалне полиције Републике Српске кога је Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило оптужби за учешће у ратним дешавањима у Сребреници 1995. године, док је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против седморице команданата и припадника Војне полиције Дринског корпуса Бирчанске бригаде и 10. диверзанског одреда при Главном штабу Војске Републике Српске која их терети за наводни геноцид на подручју општина Шековићи и Власеница у јулу 1995. године.

Оптужницом су обухваћени Ратко Вујовић, Љубомир Влачић, Витомир Пепић, Милован Огњеновић, Горан Вишковић, Жељко Дупљанин и Властимир Голијанин, саопштено је из Тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана