Струка и политичари о нападу у Сарајеву: Одговорни креатори атмосфере линча

Милош Васиљевић
Струка и политичари о нападу у Сарајеву: Одговорни креатори атмосфере линча

САРАЈЕВО - Напад сарајевских хулигана на родитеље из Београда и скандалозни узвици дјеце из Сплита “Убиј Србина” током међународног фудбалског турнира на Илиџи резултат је непрестане хистерије према свему што је српско и атмосфере линча коју креира дио политичара и интелектуалаца из ФБиХ.

Став је ово струке, прије свих социолога и психолога, али и политичара који су осудили напад на групу родитеља младих фудбалера Фудбалског клуба Звездара из Београда у суботу приликом које је један родитељ повријеђен ножем. Згражање је изазвао и инцидент који је претходио нападу, односно када је група осмогодишњака из Сплита скандирала “Убиј Србина” током утакмице против српских вршњака.

Психолог Александар Милић казао је за “Глас Српске” да су дешавања у Сарајеву резултат агресивних тензија које су и данас присутне.

- То је највиши степен непријатељства и нетрпељивости на националној основи који угрожава безбједност људи - рекао је Милић.

Према његовим ријечима таква реакције нису случајне и уперене су само против једне нације и народа.

Социолози наглашавају да дешавања у Сарајеву показују стање друштва у којем се налазимо, а гдје и озбиљни људи и интелектуалци сију мржњу.

Поручују да, ако се не буде помно радило на оздрављењу друштва, вербални деликти пријете да прерасту у озбиљније конфликте.

Посланик Уједињене Српске у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић казао је за “Глас” да се због напада на Србе у Сарајеву и исказаних пријетњи и порука мржње на спортском такмичењу за дјецу у том граду поставља питање могућности суживота.

- Ово више није инцидент, то је генерацијска задојена мржња према Србима која влада међу Сарајлијама. Иако желе да кажу да је Сарајево толерантан град, ово је потврда да није тако. Недавно су тамо и избушене гуме Србима, полупане шајбе, очигледно да Сарајево није град помирења и мира. Из тог града су протјерани Срби, а и те што дођу као гости гледају да што прије отјерају - рекао је Петковић наглашавајући да ће се стање тешко промијенити због порука бошњачких политичара које карактерише мржња према Србима.

Коментаришући изјаву градоначелнице Сарајева Бењамине Карић да су нападнути гости, Петковић каже да би госте требало угостити, а не овако дочекати.

Због напада на родитеље испред сарајевског хотела ухапшено је десет особа. Како је саопштено из полиције ухапшени су Е. Б. (20), А. Т. (27), Х. Д. (28), Е. Х. (23), А. Х. (21), Б. О. (21), Е. Б. (20), Б. Х. (22), М. П. (22) и С. К. (21), сви из Сарајева.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Мирза Хаџиабдић рекао је да је дјело за које су ухапшени оквалификовано као насилничко понашање, док је за скандирање “Убиј Србина!” рекао да ће бити третирано као посебно дјело.

- То су два различита догађаја, а полицијски службеници раде све на расвјетљавању оба дјела - рекао је Хаџиабдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана