Нема мира док се Европа не врати Европљанима

Вељко Зељковић
Нема мира док се Европа не врати Европљанима

БАЊАЛУКА - Док се Европа не врати Европљанима ни мира и стабилности у региону бити неће. Мора се појавити неко налик Александру Македонском који би пресјекао Гордијев чвор, како би се одагнали сви безбједносни изазови, ризици и пријетње.

Каже ово за “Глас Српске” генерал-мајор у пензији и бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије Божидар Форца, анализирајући војне, политичке али и економске сукобе великих сила на простору Европе, који сваким даном постају све отворенији и опаснији по будућност Старог континента. Према његовим ријечима, Европа се данас несумњиво налази на судбоносној раскрсници - прекретници. Како је појаснио, Европа је себи дозволила да ратоборни НАТО, с којим се управља из САД, овлада њом у сваком сегменту - безбједносном, политичком, али и економско-финансијском претварајући је у класичну колонију.

Када је, како појашњава, био усвајан такозвани Лисабонски споразум, било је предвиђено, између осталог и оснивање заједничке европске одбране, што ни до данас није спроведено у дјело.

- То првобитно није дала Велика Британија, док је била чланица Европске уније, а касније је то оспорено и од стране саме Америке. Није им било у интересу, имали су друге планове. У том периоду, Европа је све давала, жртвовала, како би економски ојачала. Међутим, то је дошло на наплату, јер је она сада у потпуности потчињена америчким интересима. Можда би поједине земље и изашле из челичног загрљаја, али питање је да ли то и могу - истакао је Форца.

Сматра и да у Европи постоји велики Гордијев чвор, ког Европљани морају сами пресјећи. И док то не ураде, како каже, неће се вратити у позицију да сами буду кројачи своје судбине.

- То не може бити Америка, а ни Русија. Ако у томе ускоро не буду успели бојим се да ће се суочити са још већим проблемима. Остаће и даље амерички вазали, а што дуже то буду били, наставиће са трасирањем пута ка распаду. И док је тако и ови наши простори су у опасности - категоричан је Форца. 

Стручњак за геополитику Миломир Степић каже да рушењем Берлинског зида и окончањем хладног рата подијељеност Европе, нажалост није окончана, иако је на први поглед изгледало да ће се то догодити. Наводи да је само преобликована и помјерана контактна линија, која је постала конфликтни појас са могућношћу да се претвори у нову гвоздену завјесу.

- Онај део Европе који припада Европској унији и НАТО савезу, већ дуго се суочава са кризом идентитета, проблемима унутрашње кохезије, мигрантским питањем и економским успоравањем, који су услед сукоба у украјинској арени само привремено скрајнути. Пред њим је круцијални изазов, да ли ће остати најважнији амерички мостобран ка западу Евроазије, те под патронатом САД наставити са чвршћом интеграцијом и територијалним ширењем или ће кренути путем геополитичке еманципације, остварења идеје Европе-нација - навео је Степић. 

Ход по дасци

Божидар Форца подсјећа да су САД натјерале европске земље да изађу из кинеског Пута свиле.

- Истерали су и Русију те економски гледано Немачку бацили на колена. Вашингтон сада бере плодове своје стратегије. Све док се Европа не врати себи, нема будућности. Баш као и у случају енергената. Без руске нафте, а поготово гаса, она тешко може преживети. То је једини излаз - сматра Форца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана