Стручњаци на обалама Уне од октобра

Маријана Миљић Бјеловук
Стручњаци на обалама Уне од октобра

БАЊАЛУКА - Све стране у БиХ улажу максималне напоре у борби против намјере Хрватске да одлаже радиоактивни отпад са друге стране Уне, а надлежна министарства двије владе одржаће у понедјељак састанак на којем ће одлучити када ће стручни тимови изаћи на терен и почети са истраживањима око Новог Града.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник рекао је да приводе крају све активности у вези са изласком стручних тимова на терен.

- Институт за јавно здравство те Хидрометеоролошки и Геолошки завод РС приводе крају завршне припреме и све остало што је потребно да би изашли на терен. Одржаћемо састанак у понедјељак са колегама из федералног Министарства екологије и туризма и њиховим паритетним институцијама на којем ћемо анализирати све што је до сада урађено и утврдити датум када излазимо на терен - рекао је “Гласу” Випотник и додао да с обзиром на то да је крај септембра стручни тимови почетком октобра требало би да крену са анализама.

Појашњава да ће се стручни тимови радити геолошка и сеизмолошка истраживања, али и процјену нултог стања радиоактивности.

- Радиће читав низ истраживања. То ће потрајати, јер ће за нека истраживања бити потребно да буду спроведена у одређеном годишњем добу. Налази које добијемо биће веома значајни у даљим процесима у нашој аргументацији зашто Трговска гора није добра локација за намјере Хрватске да тамо складишти радиоактивни отпад - поручио је Випотник.

За истраживања тла, подсјећа Випотник, Влада Српске одобрила је милион марака, а тренутно су у фази пребацивање око 960.000 Геолошком заводу.

- Дио новца биће уплаћен и Институту за јавно здравство, који ће спроводити фазу истраживања нулте радиоактивности. Федералном министарству одобрено је 250.000 КМ за исте намјене, од чега би 100.000 требало да буде утрошено за набавку једне сеизмолошке станице. Тај новац требало би да буде реализован путем Фонда за заштиту екологије. Међутим због кадровске промјене на челу тог фонда успорена је реализација тог плана - навео је Випотник.

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори Емир Диздаревић рекао је да је за истраживање потребно одобрење влада Српске и ФБиХ које би требало и да издвоје новац за излазак на терен и узимање узорака, као и контролна бушења.

- Професори из Експертског тима ће надзирати све активности и пратити да ли се ради по нашем припремљеном Пројектном задатку - казао је “Гласу” Диздаревић и додао да чекају и одговор Хрватске на примједбе које су дали на садржај студије утицаја на околину коју је БиХ запримила крајем фебруара.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад, складишти на мјесту бивше касарне “Черкезовац” на Трговској гори, која се налази на подручју општине Двор, односно с друге стране Уне.

У Требињу о Трговској гори

Бојан Випотник рекао је и да стручњаци са факултета у Српској раде одређена стручна истраживања да би побили намјере Хрватске да на Трговској гори одлаже радиоактивни отпад.

- Настављамо и са низом других активности када је ријеч о овом питању. Организоваћемо велику конференцију о климатским промјенама у октобру на којој ћемо такође са стручњацима из Србије говорити и о Трговској гори - поручио је Випотник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана