Стручни тимови већ два мјесеца у Новом Граду: Докази против Хрватске ускоро на столу

Маријана Миљић Бјеловук
Стручни тимови већ два мјесеца у Новом Граду: Докази против Хрватске ускоро на столу

БАЊАЛУКА - Стручни тимови из БиХ већ више од два мјесеца спроводе истраживања у Новом Граду са циљем побијања намјера Хрватске да са друге стране Уне одлаже нуклеарни отпад, а први резултати тих активности требало би ускоро да стигну на адресу надлежних институција.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник рекао је да истраживања у Новом Граду за сада теку планираном динамиком.

- Институт за јавно здравство РС је већ урадио један сет истраживања и требало би ускоро да имамо прве резултате. То је само прва фаза њиховог истраживања, односно први сет налаза и података. Они ће наставити са радом, али ће сукцесивно избацивати резултате својих анализа - казао је “Гласу Српске” Випотник.

Нагласио је да је завршена и ревизија плана активности истраживања које ће спроводити Завод за геолошка истраживања РС.

- Они ће у најкраћем могућем року расписати јавне позиве за извођење радова у складу са ревидираним акционим планом. Геолошка истраживања изискују и различита годишња доба. У складу са овим тренутним приликама та њихова истраживања биће усмјерена на она која би требало изводити у тренутним условима, односно у доба зиме - поручио је Випотник.

Нагласио је да је на сједници Координационог одбора договорено и да све институције које спроводе и које ће спроводити истраживања у Новом Граду имају по свог члана у Експертском тиму, чиме ће се остварити непосредна комуникација између свих чланова који су укључени у активности побијања намјера Хрватске да са друге стране Уне, на Трговској гори, складишти нуклеарни отпад.

- Све институције раде у домену свог посла оно што треба како бисмо имали прецизне податке - поручио је Випотник.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је приликом посљедње посјете Сарајеву у октобру ове године изјавио да 2028. године неће одлагати нуклеарни отпад на Трговској Гори, а Випотник наводи да су затражили и званичан одговор од Хрватске о том питању.

- Путем Министарства спољне трговине и економских односа и Министарства иностраних послова упутили смо званичан допис Влади Хрватске да нам потврди оно што је Пленковић рекао. Желимо да нам ту информацију и званично потврде, а ми настављамо да радимо како смо и планирали и прије саме изјаве Пленковића. Његова изјава не мијења наше активности, неће их успорити, а нити одложити - закључио је Випотник.

Накнаде

На сједници Савјета министара БиХ данас ће се наћи двије информације Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, а тичу се Трговске горе. Прва се односи на реализацију одлуке о утврђивању висине појединачне једнократне новчане накнаде за рад члановима и секретару Правног тима за израду Стратегије заштите правног интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори. Пред министрима је и приједлог одлуке о утврђивању висине појединачне једнократне новчане накнаде за рад члановима Експертског тима који се бави питањима складиштења нуклеарног отпада са друге стране Уне. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана