Стријелцима “Противградне превентиве РС” пуне руке посла

Анита Јанковић Речевић
Стријелцима “Противградне превентиве РС” пуне руке посла

БАЊАЛУКА - Да је пољопривредна производња прва на удару климатских промјена најбоље знају стријелци “Противградне превентиве РС” чији је императив одбрана воћњака и усјева од градоносних облака на које су од почетка сезоне испалили више од 940 ракета што је својеврсни рекорд.

Директор предузећа “Противградна превентива” Тихомир Дејановић за “Глас” каже да је овогодишња сезона одбране од града, која је почела од 15. априла, изузетно динамична са највећом појавом градоносних облака у протеклих 20 година.

- У прва два мјесеца сезоне било је 26 дана са дејствима у којима је испаљена 941 противградна ракета. Лани смо, такође, имали ванредно нестабилну сезону са 40 дана дејстава и утрошених 1.593 ракете, с тим да смо до 15. јуна имали 16 дана са дејствима и 687 утрошених ракета, што је мање за десет дана и 254 ракете - истиче Дејановић и додаје да је посљедњих 20 година просјек за цијелу сезону био 720 испаљених ракета и 22 дана са дејствима.

Стријелци су, прича Дејановић, посљедњих десетак дана мировали јер је наступила стабилизација времена, али већ у наредним данима, како каже, поново их очекују нестабилности.

Додаје да осим територије Српске, од града бране и дио ФБиХ, која нема властиту службу противградне заштите. У сезону су ушли са 2.573 противградне ракете из прошлогодишње сезоне, а од добављача су ове године добили и 1.000 нових пројектила.

- Очекујемо још 320 ракета што би требало задовољити потребе у овогодишњој сезони. Циљ нам је даље ширење у ФБиХ, како бисмо добили што шири брањени простор и повећали ефекте рада. Планирамо завршити и пројекат изградње 30 аутоматских противградних станица у региону Подриња те окончати постављање 80 нових генератора сребро-јодида на сјеверозападном дијелу Републике, што су пројекти започети прошле године - навео је Дејановић и додао да се у систему одбране од града налазе укупно 42 локалне управе са више од милион и по хектара брањеног подручја.

Дејановић наводи да су стријелци на противградним станицама углавном старије животне доби и људи са села због чега настоје кроз процес аутоматизације увести што већи број аутоматских противградних станица.

- Тренутно имамо 169 класичних станица са којих дејствују стријелци и 131 аутоматску, као и 35 приземних генератора сребро-јодида. Стријелци који до даљег остају у систему у потпуности су оспособљени за руковаоце на станицама и ове године нема проблема у њиховом раду - казао је он.

“Противградна превентива РС”, према Дејановићевим ријечима у региону је технички најопремљенија.

- Методолошки смо најдаље отишли управо користећи максимум од могућности радарске технике у комбинацији са науком, односно метеорологијом која је максимално освјежила методологију дејства на градоносну облачност, коју примјењујемо у оперативном раду. У развој предузећа од 2012. године до данас уложено је више од 25 милиона КМ, јер су Влада РС и ресорно министарство препознали да је прави одговор на климатске промјене активна заштита од града - казао је Дејановић.

Обуке запослених

Тихомир Дејановић истиче да улажу у обуке и специјализације запослених како би модерну технику и опрему која свакодневно пристиже користили у пуном капацитету.

- Имамо 33 стална радника, што је мање у односу на лани, али и показатељ да сви који не могу да задовоље потребе дјелатности и не желе да искористе могућност школовања и унапређења вјештина и знања, немају мјесто у овако захтјевном систему - рекао Дејановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана