Стратегија за заштиту интереса БиХ у вези са одлагањем радиоактивног отпада упућена Савјету министара

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је у процедуру Савјету министара Нацрт стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској.

Нацрт стратегије, који је израдио Правни тим за Трговску гору, претходно је достављен на изјашњавање ресорним министарствима и владама Републике Српске и Федерације БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.
-Добили смо сагласност Владе Републике Српске и Федералне Владе на предложени документ. Будући да је Трговска гора у врху приоритета Министарства на чијем сам челу, одмах смо покренули даље процедуре и очекујем да ће се Нацрт стратегије у најкраћем року наћи на дневном реду Савјета министара - навео је Кошарац.
Он је подсјетио да је, на приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Предсједништво БиХ на почетку овог мандата донијело закључак којим се обавезују све институције да, у складу са надлежностима, дају пуни допринос у рјешавању предметне проблематике.
-Слиједимо ову иницијативу Додика, базирану на потреби да заштитимо наше становништво и ријеку Уну. Посебно ме је охрабрила најава да ће правна стратегија за Трговску гору бити једна од тачака на наредној сједници Предсједништва БиХ. То је одлична прилика да укажемо на значај овог документа у рјешавању питања изградње одлагалишта на Трговској гори -  рекао је Кошарац.
Према његовим ријечима, усвајање стратегије важан је корак у правној борби против намјере Хрватске да одлаже радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво у непосредној близини границе.
-Од кључног значаја је да усвојимо мапу правног кретања како бисмо на темељу научних и стручних анализа и препорука бранили јединствени став о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта, које пријети здрављу наших људи и угрожава животну средину - нагласио је Кошарац.

Он је изразио захвалност ресорним ентитетским министарствима, владама Републике Српске и ФБиХ, надлежним институцијама на свим нивоима власти, те члановима Правног и Експертског тима, као и представницима невладиног сектора на ангажману у спрјечавању изградње одлагалишта на Трговској гори.
-Нећу се уморити од инсистирања на укључености и пуној мобилности свих надлежних институција у БиХ да ово питање третирамо на адекватан начин. Бринемо за грађане Републике Српске и Федерације БиХ и желимо рјешења која су у њиховом интересу. Мој став је да институције морају бити у служби грађана, посебно када говоримо о заштити њиховог здравља. То је нулти приоритет -  поручио је Кошарац. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана