Странке даме држе у другом плану

Маријана Миљић Бјеловук
Странке даме држе у другом плану

БАЊАЛУКА - Од 64 локалне заједнице у Републици Српској на челу свега три, и то изразито неразвијене, су жене, а да ли ће их бити више или још мање на локалу и након избора у октобру одлучиће странке, које већ увелико сузбијају своје редове и разматрају приједлоге кандидата за предстојећу изборну битку, међу којима, бар за сада, нема нових имена која би представљала њежнији пол.

На челу Језера је Снежана Ружичић, Ново Горажде води Мила Петковић, док је начелница Источног Дрвара Милка Иванковић. Прве двије су кадрови СНСД-а, док је Иванковићева из Завичајних социјалдемократа. Све три су на челу ових изразито неразвијених општина већ два мандата.

Изазови

Да ли ће се начелнице ових општина у Српској борити за трећи мандат у октобру одлучиће странка чији су кадар, али оне су, како наводе, спремне да изађу на црту својим противкандидатима.

- Још не знам да ли ћу се кандидовати. Разматрам неке приоритете. Изазови са којима смо се суочавали у претходних осам година су огромни. То посебно долази до изражаја у овим малим општинама, које се боре са низом проблема. Нема сумње да жене могу да доприносе бољем животу у локалним заједницама и самим тим треба да нас буде више на челу општина - рекла је “Гласу” Ружичићева.

Њена страначка колегиница из Новог Горажда наводи да су припреме за предстојеће локалне изборе почеле.

- Да ли ћу се борити за нови мандат о томе ће одлучити органи странка. Свакако ћу, ако будем њихов приједлог, то и прихватити. На челу сам општине два мандата и када сам изабрана за начелницу затекла сам јако лоше стање које је било за рубрику “вјеровали или не” - казала је “Гласу Српске” начелница Новог Горажда Мила Петковић.

Наводи и да општина посљедњих година биљежи помаке и иде напријед уз помоћ републичких власти.

- Успјели смо да стабилизујемо финансије, а и на територији наше општине дешавају се позитивне ствари. Потребно их је више у политици, посебно на локалу, гдје се могу избројити на прсте једне руке. Мислим да је то више до нас самих. Нико нам не брани да се бавимо политиком. Већина се боји да направи тај искорак - рекла је Петковићева.

Са њеним мишљењем слаже се и начелница Источног Дрвара Милка Ивановић, која наводи да је спремна да се бори за нови мандат, али да коначну ријеч доноси странка.

- Посао начелника или начелнице је тежак. Није лако борити се са низом проблема које са собом носи статус изразито неразвијених општина. Женама које раде на руководећим пословима јако је тешко ускладити све обавезе са оним приватним. Осим тога сусрећемо се и са разним опструкцијама. Али нећемо одустати. Жене су борбене, снажне и јаке и могу изаћи на црту својим колегама - казала је “Гласу” Иванковићева, која се нада да ће имати подршку странке да се бори и за нови мандат на челу те мале локалне заједнице.

Градоначелнице непознаница

И анализе су показале да су жене најлошије заступљене на локалном нивоу, а до сада никада жена није била на челу неког града у Републици Српској.

На прошлим локалним изборима кадар СДС-а Маја Драгојевић Стојић ушла је у трку за избор првог човјека Приједора, али је изгубила од СНСД-овог Далибора Павловића, који се на тој функцији задржао свега годину дана, а на ванредним изборима у том граду, који су одржани крајем 2021. године, побиједио је кадар исте странке Слободан Јавор.

Драгојевић Стојић могла би, по свему судећи, да поново буде кандидат за градоначелницу Приједора.

- Још дефинитивно није одлучено ко ће бити кандидат. Потребно је испоштовати све процедуре, а коначну одлуку доносе органи странке. Највећа шанса је да ја будем кандидат, јер сам тренутно најпрепознатљивија у цијелој мојој изборној јединици и граду Приједору. Ако будем приједлог странке, кандидатуру ћу свакако прихватити - казала је “Гласу Српске” Драгојевић Стојић и додала да ће, ако се тако ствари посложе, дати све од себе да преставе најбољи програм грађанима и да на крају и добију њихову наклоност и тиме постане прва градоначелнице у Српској.

Наглашава да су спремни да преузму одговорност и да Приједор учине бољим мјестом за живот. Наводи да су се жене доскоро ријетко бавиле и било којом другом науком, а камоли политиком и функцијом.

- Жао ми је због такве слике у друштву, јер сматрам да су жене способније и организованије. И свима нама као друштву било би боље када би жена било више на челу општина и градова и генерално свим другим функцијама које су од значаја за нашу државу. Вјерујем да ће та времена и мишљења бити промијењена - закључила је Драгојевић - Стојић.

Кандидатуру за избор првог човјека највећег града у Српској најавила је и предсједница Народног фронта Јелена Тривић, која је изразила увјерење да ће и опозиционе странке у Бањалуци подржати њену кандидатуру.

Дрвар

На челу српске повратничке општине у ФБиХ је Душица Рунић, са којом јуче нисмо успјели да ступимо у контакт. У мају 2022. године био је организован и опозив за смјену Рунићеве, која је кадар СНСД-а, али он није успио, тако да је она остала на челу те локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана