Странци глуви и слијепи на блокаде Бошњака

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Сједница Дома народа Парламента БиХ, која је прекинута 18. марта није одржана ни јуче због недоласка бошњачких делегата, а такав потез политичара из Сарајева није, иако често имају обичај да то раде када су неке друге ситуације у питању, критикован од стране представника међународне заједнице у БиХ.

Овакво понашање бошњачких политичара који блокирају рад Дома народа већ три мјесеца није наишло на осуде од стране међународне заједнице у БиХ. Нико до њих није се огласио нити позвао политичаре из Сарајева да прекину блокаде, а да су којим случајем представници Срба криви, странци би без имало сумње послали на десетине саопштења у којима би апеловали на то да блокаде што прије буду окончане. 

- Међународни фактор у БиХ требало би да позове бошњачке политичаре да престану са блокадама у земљи, иако би пресудно у свему било да их на то позову њихови бирачи. Они треба да схвате игру странака са централом у Сарајеву, односно њихових функционера, да друге оптужује за блокаде, а у исто вријеме их сами примјењују. Њихови позиви на државни патриотизам у највећем броју случајева су лажни - казао је “Гласу” члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски. 

Наглашава и да би вјероватно неко одређеније мишљење међународне заједнице у БиХ у погледу самих блокада у Сарајеву помогло бирачима у доношењу одлуке да не дају више подршку странкама које земљу држе у блокади.

- Док бирачи не укину подршку онима који дају, а који са друге стране ту подршку само злоупотребљавају, они ће наставити са том праксом блокада - закључио је Ситарски.

Подсјећамо, Сједница Дома народа није одржана јер у клупе нису сјели делегати Клуба Бошњака, а предсједавајући тог Дома Драган Човић рекао је да је њиховим недоласком настављена блокада рада која траје три мјесеца. 

Потпредсједник Дома народа Никола Шпирић критиковао је бошњачке делегате. 

- Није добро да сваки дан у БиХ чујемо представнике бошњачке политичке сцене како позивају на политику економског раста, а ње нема без политичара дораслих тој политици. На једној страни заговарати политику економског раста, а на другој блокирати рад Дома народа је напросто неспојиво. Реформе су претворили у предизборне флоскуле - рекао је Шпирић и додао да се блокаде одржавају и на друге институције БиХ.

Делегати Клуба Бошњака навели су да неће доћи на сједницу док је год на њеном дневном реду приједлог Закона о Уставном суду БиХ. Ријеч је о закону који је предложио СДС-ов делегат Желимир Нешковић, а тиче се тога да у Уставном суду БиХ буду искључиво судије из БиХ, односно да не буде више странаца.

- Нећу повући из процедуре приједлог закона о Уставном суду БиХ. Мој задатак је да браним интересе српског народа и Српске. Небројено пута се показало да су одлуке Уставног суда БиХ биле управо против Срба и Републике Српске. Моје инсистирање на овом закону је управо такво било да желим да отворимо разговоре на ову тему и нађемо заједничко рјешење које би показало да имамо интересе, односно да своје интересе скупимо у интерес БиХ, значи и Срби и Бошњаци и Хрвати - рекао је Нешковић и додао да на овај начин не би постојало прегласавање, покушај одузимања ингеренција те имовине, прије свега Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана