Страначке обавезе прече од министарских

Ведрана Кулага Симић
Страначке обавезе прече од министарских

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Министри на нивоу БиХ ни данас се неће наћи за истим столом у Сарајеву јер је други пут заредом, званично због њихових других обавеза, отказана раније заказана сједница Савјета министара, што се ријетко дешавало у овом мандату.

Иако је у БиХ “на снази” предизборна кампања у сусрет општим изборима 2. октобра, сједнице Савјета би, према ранијој пракси, требало да буду одржаване. Првобитно је било планирано да сједница буде одржана почетком мјесеца, али је пролонгирана за 8. септембар. Међутим, јуче је поново одгођена, тако да је трећи покушај заказан за 16. септембар, уз најаву да ће дневни ред бити накнадно објављен.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија објелоданио је јуче да је и овај пут сједница отказана због одсуства министара из реда једног од три конститутивна народа, додавши да двије седмице заредом отказује сједницу Савјета министара, која има много тачака дневног реда.

Према правилима рада, да би Савјет министара могао доносити одлуке на сједници, мора бити присутно више од половине чланова, од којих најмање по два из сваког конститутивног народа. То од почетка мјесеца није могло бити обезбијеђено те је сједница прво отказана јер није било министара из реда хрватског народа, а јуче је стигло обавјештење, овај пут да не могу да присуствују министри из реда бошњачког народа.

- Отказане су због одсуства министара из реда једног народа, а када њих немате, онда немате кворум за сједницу. Порука, наравно, није добра. То се за три године догодило само још једном, а сада два пута заредом немамо представнике једног или другог народа на сједници Савјета министара - рекао је Тегелтија.

Он је навео да покушава вјеровати да ово није намјерно и да ово нису резултати покушаја да се нешто опструише.

- Једноставно, немате разлога да то радите. Ако нешто не желите да усвојите - то можете. И даље ћу вјеровати да је заузетост министара разлог зашто немамо сједницу - рекао је Тегелтија.

Ипак, додао је, неки други шаљу поруку да је ово покушај блокаде Савјета министара у потпуности, да ништа не ради док не буду завршени избори.

- Што се мене тиче, ја ћу прихватити и једно и друго образложење - навео је Тегелтија и додао да ће за трећи покушај раније припремљени дневни ред бити допуњен тачкама које у међувремену постану актуелне.

Иако су поједини чланови Савјета министара БиХ кандидати за одређене позиције и на октобарским општим изборима, саговорник “Гласа Српске” из те институције подвлачи да страначке обавезе не могу да буду изнад министарских. Треба, каже, сачекати да се види да ли ће бити успјешан трећи покушај одржавања сједнице.

- Ако и сљедеће седмице не буде кворума, неће бити добро и указиваће на блокаду на крају - истакао је наш саговорник.

Министри, према ранијим најавама, треба да разматрају и крупна питања о којима раније није било сагласности ни спремности да се доведу до краја. На дневном реду је, између осталог, одлука о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, други круг гласања о Нацрту уговора између БиХ и Србије о изградњи гасовода “Нова источна интерконекција БиХ и Србије”... Из Савјета министара јуче је саопштено да министар одбране Сифет Поџић борави у службеној посјети Азербејџану. Бошњачки министри су и Бисера Турковић и Селмо Цикотић.

Календар

Засједања Савјета министара током трајања изборне кампање нису новост. Према подацима са њиховог званичног сајта, у септембру 2018. године, када је такође трајао изборни лов на гласове, одржане су три сједнице, а толико их је евидентирано и четири године раније пред тадашње опште изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана