Штрајк просвјетара у ФБиХ, одбијени им захтјеви

Срна
Foto: Бљесак Инфо

МОСТАР – Предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона Марија Бухач изјавила је, поводом генералног штрајка просвјетних радника, да је Влада максимално изашла у сусрет њиховим захтјевима, али да не смије угрозити финансијску стабилност кантона.

Бухачева је рекла на конференцији за новинаре да прихвата чињеницу да плате просвјетних радника нису довољно високе.

Она је навела да је буџетским корисницима понуђена исплата једнократне помоћи од 1.000 КМ, затим повећање плата запосленима у просвјети од пет одсто, те додатних пет менторима и осам савјетницима у школама, што би почело да се примјењује од 1. октобра. 

Бухачева је додала да је та понуда направљена у складу са приходима, па чак и више од тога.

Кантонални министар просвјете, науке, културе и спорта Аднан Велагић рекао је да су примања просвјетних радника у Херцеговачко-неретванском кантону на нивоу просјечних примања просвјетара у Федерацији БиХ (ФБиХ).

Са понуђеном повишицом од пет одсто, каже Велагић, овај кантон би по платама просвјетара дошао на четврто мјесто у ФБиХ.

„Међутим, синдикати траже повећање од 15 одсто у два дијела, а Влада није спремна да иде у ризик. Нама је најважније да буџет буде стабилан и да су плате сигурне. Надам се да ће синдикат увидјети озбиљност ситуације у којој се налазимо и да ће за добробит дјеце и друштва у цијелости одустати од генералног штрајка и позвати дјецу да у понедјељак дођу у школе“, рекао је Велагић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана