Страх од исламског тероризма тресе Европу

Огњен Тешић
Страх од исламског тероризма тресе Европу

БАЊАЛУКА, БЕЧ - Убрзано расте регрутација међу младим џихадистима, прије свега на пропалестинским протестима, али и путем друштвених мрежа, због чега је оправдан поступак све већег броја европских земаља да подигну ниво безбједности.

Објавио је ово аустријски лист “Öстерреицх”, позивајући се на сазнања међународних тајних служби, уз констатацију да управо та земља већ дуго представља “сигурну луку” и уточиште повратника из радикалних исламистичких група. Посебан страх, наведено је даље, након нове ескалације сукоба између Израела и Хамаса, изазивају тзв. “вукови самотњаци”, појединци који се сада осјећају “оснаженим” и који би могли извести нападе широм Европе.

“Хамас и Муслиманско братство дјелују на овим просторима. Посљедњих година све су примјетнија путовања из Аустрије у Газу, Техеран, Сирију или у Катар и опет назад у Беч”, напомиње лист те додаје да су особе блиске тим круговима под надзором државних безбједносних органа, баш као и особе радикалне исламистиче сцене у Њемачкој, али и БиХ.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже за “Глас Српске” да је пријетња терористичким акцијама у Аустрији реална те да она, прије свега, потиче из БиХ.

- Четири велике вјерске заједнице су формиране на подручју Аустрије, која је због негативног дјеловања држављана БиХ направила многе безбједносне кораке. Преузела је ЕУФОР, да би путем њега контролисала мрежу и организацију тих терористичких група и дјеловање на њиховом тлу, а управљану из Сарајева. Реформисала је читав вјерски живот, покренула операцију “Палмира” и ухапсила 17 држављана БиХ и слично - каже наш саговорник.

Галијашевић наглашава да Аустрија зна да је мост до напада на њу у ствари БиХ.

- Терористички акт неће вршити нити организовати тамнопути Арапи који одударају од већинског изгледа становника Беча. Они су већ у старту сумњиви и стављени под надзор. Извршилац одређених акција мора бити тзв. бијела “Ал-Каида” и оне терористичке групе које се могу уклопити у укупно становништво Аустрије и не бити примијећени - упозорава Галијашевић.

Бечки недјељник је још прије девет година писао о везама Беча са радикалним исламистима из БиХ, које сежу у деведесете године и почетак рата на простору бивше Југославије.

- Центар џихадизма из БиХ је у Бечу, не у Сарајеву, јер у Аустрији лакше могу да регрутују, а и зато што обавештајна служба у БиХ оштрије дјелује против радикалних лица. Све више екстремиста путује између Беча и БиХ, а већина екстремиста је живјело у Аустрији и ту се радикализовало - навео је бечки недјељник уз подсјетник да је вођа вехабија из Бужима Хусеин Билал Боснић, који је због тероризма осуђен на седам година затвора, прије БиХ живио у Аустрији.

На могућност терористичких напада у Европи упозорио је у разговору за “Глас Српске” и професор на Факултету за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић, који је поручио да ће опасност бити већа како се рат између Израела и Хамаса буде разбуктавао и евентуално ширио на околне државе.

- Не треба заборавити да је у неком протеклом периоду велики број избјеглица дошао у Европу. Међу њима је највише било Арапа. Већ смо видјели њихов став када је у питању овај рат. Они подржавају палестинску страну. С друге стране имамо европске политичаре који пружају безрезервну подршку Израелу у његовој борби против тероризма. И то ће сигурно у једном тренутку довести до реакције тих људи, а међу којима сигурно има и добар дио милитаната и терориста - рекао је Кесеровић.

Подсјећамо прошле седмице хицима из ватреног оружја у Бриселу убијена су два Швеђанина, који су дошли да гледају утакмицу квалификација за Евро 2024. између Белгије и Шведске. Тужиоци су напад означили као тероризам.

“Пратимо ситуацију”

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да су безбједносне агенције у БиХ поступиле по његовом захтјеву да подигну ниво безбједности те да је добио одговор како оне “будно прате ситуацију”.

- Наш безбједносни систем не смије да затекне нека непредвиђена акција и мора бити спреман да превентивно реагује - истакао је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана