Пропао нови покушај расподјеле новца од путарине: Стотине милиона остају блокиране

Маријана Миљић Бјеловук
Пропао нови покушај расподјеле новца од путарине: Стотине милиона остају блокиране

БАЊАЛУКА - Нови покушај расподјеле 241 милиона марака прикупљеног новца од путарине је пропао, јер се на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО), која је одржана у петак, није појавио федерални министар финансија Тони Краљевић.

Покушаји да буде расподијељен новац који се наплати на посебном подрачуну Централне банке трају већ дуже, али безуспјешно. Из мјесеца у мјесец све више новца је на том рачуну, али договора о расподјели није било током прошле године, а изостао је и на старту ове.

- О расподјели 241 милиона марака нисмо одлучивали, јер није било кворума, односно на сједници се није појавио федерални министар финансија Тони Краљевић - казао је “Гласу” само кратко предсједавајући Управног одбора и министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

И из Управног одбора УИО саопштено је да с обзиром на то да на сједницу није дошао Краљевић није било могуће гласати о тачкама дневног реда које се тичу расподјеле прихода од путарина, као ни о одлуци о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са јединственог рачуна за период јануар-март 2024. године.

- Према законским одредбама и Пословнику о раду УО УИО БиХ неопходно је присуство сва три министра финансија да би се одлучивало о овим тачкама - наведено је у саопштењу Управног одбора УИО

Министарка финансија РС Зора Видовић у петак није одговарала на наше позиве, а раније је навела да док новац стоји на рачуну само губи на вриједности.

- Тај новац је већ изгубио 20 одсто на вриједности, а у наредном периоду губи и даље и то ће трајати не знамо колико и у суштини ће остати само 30 одсто вриједности, што је штетно и за Српску и ФБиХ - казала је раније Видовићева.

Расподјела новца од путарине била је тема и недавног састанка лидера владајућих странака на нивоу БиХ, који је одржан у Лакташима, а на документу који се након тога појавио у медијима стајало је да је новац потребно расподијелити у омјеру 64:36 између ФБиХ и Републике Српске.

Тај договор критиковале су поједине бошњачке странке, а у својим саопштењима пред саму сједницу Управног одбора УИО између осталог навели су да ФБиХ поклања новац Српској, тачније 87 милиона марака. Чак су у саопштењима, између осталог, и наводили да би, ако Краљевић пристане на такву расподјелу могао и кривично да одговара.

Под знаком питања 23 радна мјеста

Управни одбор УИО БиХ није у петак усвојио ни измјене и допуне Правилника о унутрашњој организацији УИО, због чега су доведена у питање радна мјеста за 23 службеника те институције.

- Усвојена је само једна тачка дневног реда, а ријеч је о измјенама и допунама Правилника о овлашћењима и овлашћеним службеним лицима УИО - саопштено је из Управног одбора УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана