Стојичић: Сљедеће године "Дани Русије" у Српској

Срна
Стојичић: Сљедеће године "Дани Русије" у Српској

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић најавила је да ће наредне године у Српској бити одржана манифестација "Дани Русије", што је још једна потврда одличних веза у многим областима, укључујући и културу.

Стојичићева је навела да је билатерална сарадња са Русијом у области културе на највишем нивоу.

-Као што наше институције културе редовно посјећују Русију, тако и бројни руски музичари, умјетници и позоришне куће своју богату културу непрестано дијеле са Републиком Српском, гдје су увијек цијењени гости - рекла је Стојичићева за "Руску газету".

Она је напоменула и да је у Републици Српској повећано интересовање за учење руског језика.

-Наш образовни систем проширује могућности за подучавање руског језика. То омогућавају међудржавни споразуми, иницијативе Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањалуци, као и Тулског државног педагошког универзитета по имену Лав Николајевич Толстоја, захваљујући чијој подршци је покренут Центар за отворено образовање на руском језику, да функционише на Филозофском факултету Универзитета Источно Сарајево - навела је Стојичићева.

Она је рекла да очекује значајне резултате у овом правцу.

-Веома нам је важно да размјењујемо ученике и студенте како бисмо пренијели искуство и знање, што је корисно и за Републику Српску и за Руску Федерацију - напоменула је Стојичићева.

Она је истакла и значај популаризације симбола руско-српских братских односа, међу којима су гроф Савва Лукић Владиславић-Рагузински и Михаил Милорадович.

-Неопходно је неговати културу сјећања међу будућим генерацијама. Важно је запамтити своју историју и не дозволити да се заборави. То свакако захтијева наше заједничке напоре - рекла је Стојичићева.

Она је оцијенила да је Санктпетербуршки Форум уједињених култура, на којем предводи делегацију из Републике Српске, веома значајан међународни догађај, који је окупио представнике многих земаља у Санкт Петербургу.

- Веома је битно да Република Српска буде овдје. У томе видимо додатне могућности за јачање сарадње са Русијом - нагласила је Стојичићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана