Стојичић: Сајам књиге један од најзначајнијих догађаја у Српској

Срна
Стојичић: Сајам књиге један од најзначајнијих догађаја у Српској

БАЊАЛУКА - Међународни сајам књиге у Бањалуци представља један од најзначајнијих културних догађаја у Републици Српској, те је прилика да се промовише читање као важан дио образовања и културног развоја, посебно међу младима, поручила је вечерас министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Стојичићева је, обраћајући се на отварању 29. Сајма књиге у организацији "Гласа Српске" у Бањалуци, изразила задовољство јер овај сајам сваке године привлачи велику пажњу јавности и подсјећа на трајну вриједност књиге и читања.

"Наш циљ је да дјеца и млади развију љубав према књизи и схвате читање као кључ за боље разумијевање свијета око себе, али и за боље разумијевање себе самих“, рекла је Стојичићева.

Она је навела да је посебно радује чињеница да је овогодишња манифестација посвећена великом књижевнику Бранку Ћопићу, поводом четрдесет година од његове смрти.

"Ћопић је незаобилазан дио нашег књижевног насљеђа, а његово дјело наставља да живи у срцима читалаца и у свакој школској лектири. Спомен-кућа `Башта сљезове боје` у Ћопићевим Хашанима, чува успомену на његов живот и рад, подстичући посјетиоце, посебно ученике, да доживе књижевни свијет који је он створио", рекла је Стојичићева.

Руководилац Сајма Петра Ивић рекла је да је задовољна јер Сајам ове године биљежи знатно већи број излагача него претходне.

"Могли смо имати и још излагача, али немамо простора, те Бањалука под хитно мора имати адекватан простор за сајмиште, прије свега за сајам књиге, јер је он специфичан и захтијева велики простор", рекла је Ивићева новинарима.

Свечано отворена највећа манифестација писане ријечи у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Она је напоменула да ће, према ријечима излагача, у дане викенда књиге бити на значајном поусту, те позвала љубитеље писане ријечи да посјете Сајам.

Савјетник градоначелника Бањалуке Милада Шукало рекла је да је овај сајам највећи фестивал писане ријечи у Бањалуци и Републици Српској, те да ове године има посебан значај, јер је посвећен лику и дјелу Бранка Ћопића.

Овогодишњи сајам књиге, који ће трајати до 23. септембра, одржава се у Спортском центру "Борик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана