Стојичић, Гњатић: Повећање плата у складу са реалним буџетским могућностима

СРНА
Стојичић, Гњатић: Повећање плата у складу са реалним буџетским могућностима

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је на састанку са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем да свако повећавање плата мора бити у складу са реалним буџетским могућностима.

Стојичићева је на састанку са Гњатићем у Бањалуци разговарала о досадашњим повећавањима плата, као и о положају просвјетних и радника у култури, те подсјетила да се од 2018. године континуирано сваке године из буџета Српске врши додатно издвајање с циљем повећања плата просвјетних радника и запослених у култури.

Она је истакла да је у току разговора са просвјетним радницима препознала њихову захвалност за сва досадашња повећања личних примања, саопштено је из Министарства просвјете и кулутре.

"Они имају разумијевање да интерес ученика треба да буде на првом мјесту и да то подразумијева не само улагање у плате, већ и у наставак инфраструктурног улагања у васпитно образовне установе, опремање школа, као и спровођење едукација за просвјетне раднике", истакла је Стојичићева.

Из Министарства напомињу да су представници Синдиката образовања науке и културе изнијели став да је њихов приоритет да се изврши повећавање плата наставног особља у школама.

Након састанка, Гњатић је на конференцији за новинаре рекао да очекује да што прије буде ријешено питање изједначавања платних коефицијената за запослене у овим областима са осталим буџетским корисницима.

Гњатић сматра да је неприхватљиво да запослени у науци, култури и образовању са високом стручном спремом имају за око 300 КМ мању плату од оних у органима управе са истом стручном спремом.

Указао је да годинама траже од "ресорног министарства и Владе да овај проблем ставе на дневни ред и да се испоштује меморандум потписан 2017. године, којим је требало да буде завршено изједначавање платних коефицијената крајем прошле године", те да је на данашњем састанку то предочио Стојичићевој.

Он је навео да ће представници Синдиката своје захтјеве преусмјерити Влади Републике Српске, те се нада да ће она показати разумијевање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана