Стојановић: Суспензија Бурзићеве успориће рад у предмету против Ганића

Срна
Стојановић: Суспензија Бурзићеве успориће рад у предмету против Ганића

САРАЈЕВО - Суспензија судије БиХ Далиде Бурзић могла би да успори рад на предметима у којима суди, а један од њих је и онај који се води против Ејупа Ганића за страдање војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Бурзићева је предсједавајућа у четири предмета ратних злочина, у седам предмета је члан судског савјета, а један од тих предмета је и онај против Ганића.

Адвокат Миодраг Стојановић, који пред Судом БиХ заступа у два предмета ратних злочина у којима Бурзић има функцију предсједавајуће судског савјета, сматра да би суспензија могла додатно успорити рад на кривичним предметима.

Он објашњава да је ситуација тежа у предметима у којима Бурзић предсједава него у онима у којима је била члан савјета.

"Ако је члан савјета, онда се може замијенити и без сагласности учесника у поступку, али се тражи њихово изјашњење. Дакле, то би могло да успори рад у смислу што ће се појавити нови члан савјета и у том правцу тражити вријеме да се укључи у предмет, што одлаже суђење на неко вријеме", објаснио је Стојановић.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ суспендовала је претходне седмице судију Далиду Бурзић због кривичне истраге против ње у вези са случајем убиства Џенана Мемића.

Из Суда БиХ су навели да су обавијештени о одлуци Дисциплинске комисије, као и да одлука није правоснажна те истакли да ће благовремено реаговати у складу са правоснажном одлуком.

Почетак суђења Ганићу у предмету "Добровољачка" заказано је за 21. септембар а како је Бурзићева укључена у овај предмет и даље није сигурно да ли ће суђење почети тог датума, наводи Бирн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана