Стојановић: Брине ме крајња намјера Суда БиХ

ГС
Стојановић: Брине ме крајња намјера Суда БиХ

БАЊАЛУКА - Адвокат Миодраг Стојановић рекао је да га брине крајња намјера Суда БиХ, да се ствара простор да судско вијеће може изрећи сигурносну мјеру - забрану Милораду Додику обављања дужности предсједника Републике Српске.

"Брине ме крајња намјера Суда БиХ. Посљедице могу да изазову турбуленције у времену пред нама, мјера улази у сферу политике и о томе не бих да говорим", рекао је Стојановић за РТРС, говорећи о рочишту које је овај Суд заказао за понедјељак, 16. октобра.

Стојановић је истакао да не очекује ништа спектакуларно да ће се десити у понедјељак, али очекује да ће бити интересантно за све који се баве овим послом, јер ће, како каже, већ тада морати бити показана стратегија коју има одбрана Милорада Додика.

" Ту се ради о изјашњењу о кривици и то траје веома кратко. Судија за претходно саслушање пита предсједника Српске елементарне ствари - да ли су генералије тачне, да ли примио оптужницу, и на крају да ли разумије шта ми се у оптужници ставља на терет", појаснио је Стојановић, и додао, да ће одговор Додика "бити интересантан".

Додик, каже Стојановић, може навести да не разумије оптужницу која му се ставња на терет.

"То је природно, јер ко може разумјети оптужницу коју не прихвата, суди се по закону који је наметнут, наметнут од стране тзв. високог представника, који није високи представник, којег Додик не прихвата као високог представника", навео је Стојановић.

Појаснио је шта би се десило у случају да се предсједник Српске изјасни да није крив.

"У случају да се Додик изјасни да није крив, то би значило да признаје суд, јер у политичком смислу Република Српска, односно Додик не признаје Суд БиХ", рекао је адвокат.

За Стојановића, овај судски поступак је пораз правосуђа.

"Неће се ништа спектакуларно десити на рочишту у понедјељак", поновио је Стојановић.

Подсјећамо, на рочишту би предсједник Српске и в.д. директора "Службеног гласника" Милош Лукић требало да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора "Службеног гласника" Милоша Лукића за непоштивање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана