Стојаковић: Већи број хеликоптера значио би ефикаснију интервенцију

Срна
Стојаковић: Већи број хеликоптера значио би ефикаснију интервенцију

БАЊАЛУКА - Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић изјавио је Срни да пожар на подручју Националног парка “Сутјеска” и Зеленгоре гасе ватрогасци из Фоче и припадници Републичке управе цивилне заштите, као и да би већи број хеликоптера сигурно значио бржу и ефикаснију интервенцију.

Стојаковић је рекао да су у гашењу ватре ангажовани и радници запослени у Националном парка “Сутјеска”.

-Према Закону о заштити од пожара и Правилнику о заштити шума и пољопривредних површина, они први и гасе пожар у Националном парку. Тек онда се зове ватрогасна јединица, значи, прво наступају јединице Националног парка намијењене за гашење пожара - појаснио је Стојаковић.

Према његовим ријечима, уколико ове снаге нису довољне, према ватрогасним прописима, тражи се помоћ сусједних ватрогасних јединица.

-Имамо на располагању земаљске снаге плус хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске - навео је Стојаковић, те додао да најбољу процјену врше колеге са терена када је ријеч о додатној помоћи.

Стојаковић каже да се на терену процјењује могућност ширења или пресијецања пожара и са тим информацијама се дефинишу потребне снаге на земљи и у ваздуху.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Борис Трнинић упозорио је јуче да у Националном парку “Сутјеска” на локалитету Тјентишта гори стољетна црногорична шума и да је неопходно хитно ангажовање хеликоптера за гашење пожара Хеликоптерске јединице МУП-а Србије какао би помогао Хеликоптерском сервису Републике Српске и људима ангажованим на терену.

Пожар је избио у петак, 9. августа.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац је одмах реаговао и затражио од бошњачких министара у Савјету министара да хитно и без одгађања поступе у складу са надлежностима и у најкраћем року одобре ангажман хеликоптера МУП-а Србије.

Министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да би власти Српске требало да се обрате Оружаним снагама БиХ, а тек након тога институцијама других земаља, док је министар одбране Зукан Хелез рекао да неће одобрити да хеликоптер МУП-а Србије гаси пожар на територији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана