Сто пун отровних стрелица: Да ли ће бити одржан нови састанак лидера на нивоу БиХ

Ведрана Кулага Симић
Сто пун отровних стрелица: Да ли ће бити одржан нови састанак лидера на нивоу БиХ

БАЊАЛУКА - Представници странака из Републике Српске и ФБиХ које чине власт на нивоу БиХ требало би да се, након дужег времена, поново нађу за истим столом, али они који прате односе на политичкој сцени истичу да су, усљед све чешћих отровних стрелица са свих страна, односи поприлично затегнути, тако да је незахвално и тврдити да ће се кључни актери наћи очи у очи.

Један од посљедњих сусрета лидера у том формату је одржан у мају у Сарајеву, а остаће упамћен као нови у низу неуспјелих. То су потврдили и поједини учесници након што је он завршен, уз опаске дијела политичара из странака са сједиштем у ФБиХ да су спремни на компромис, али да имају одређене црвене линије испод којих неће ићи, док су из Српске истицали да се питање, као је што одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, мора ставити на сто и коначно усагласити.

Нови састанак владајуће групације најавио је први човјек ХДЗ-а БиХ Драган Човић и то за понедјељак. Човић је раније рекао да је жеља да европски пут буде “питање свих питања у наредна три мјесеца”, а једна од тема на којима инсистира група окупљена око ХДЗ-а је измјена Изборног закона БиХ којом би обезбиједили равноправност у том дијелу БиХ, али им договор о томе са представницима бошњачког народа измиче.

Слична ситуација је и са другим темама о којима нема договора међу партијама, иако је садашњи састав власти на почетку свог мандата, због првих и то релативно брзо договорених корака, уливао наду да неће бити превише блокада и застоја.

Међутим, како је вријеме одмицало све је мање било договора, а све више трзавица, посебно на пољу спољне политике, гдје су представници Републике Српске истицали да бошњачки, па и хрватски, кадрови искачу из оквира Устава и консензуса, на којем само може да функционише БиХ, упозоравајући на изјаве које су давали и документа на која су стављали потписе без претходног договора.

На то је указивао и лидер СНСД-а Милорад Додик који је, између осталог, посљедњих дана истицао и да није био упућен у договоре о заказивању састанака лидера.

- Нити су ме питали ни за јуче, ни за сљедећи састанак. Путујем као гост и посматрач на самит БРИКС-а. То намјерно заказују да кажу: “Додик није ту, блокира”. Када дођем прво питање ће им бити Уставни суд, друго за “Бук Бијела”, треће Аеродром, четврто 700 милиона КМ нераспоређених средстава -одговорио је, између осталог, Додик на питање о најављеном састанку лидера.

До закључења овог броја “Гласа Српске” нисмо успјели добити више информација у страначким централама о дневном реду састанка који је најављен за понедјељак те да ли ће се и ко из Српске њему одазвати.

Аналитичари, с друге стране, наглашавају да су дуго већ пред БиХ одређене обавезе и преузети задаци и то не само они који се тичу напретка ка пуноправном чланству у ЕУ, већ и они за подизање квалитета живота оних који су их изабрали за руководеће позиције.

Члан стручног тима Института за друштвенополитичка истраживања из Мостара Милан Ситарски за “Глас Српске” каже да је у БиХ веома тешко било шта прогнозирати, уз опаску да овдје, почесто, не помаже ни кристална кугла.

- Имамо доста захтева од Европске уније. Не могу прогнозирати да ли ће доћи до компромиса, помака или договора, али избори су прошли. Кампања дефинитивно није време за компромис у овој земљи због међунационалног неповерења, јер се сваки компромис доживљава као капитулација. Сада је пред нама година до година и по, тако да треба искористити време најкасније до летњих одмора 2025, јер се бојим да ће већ тада да се захукта кампања за наредне опште изборе - рекао је Ситарски.

Сличан став има и политиколог Младен Бубоњић.

- Може се свашта очекивати, и додатни притисци и услови на столу лидера, али мислим да искорак нећемо видјети - закључио је Бубоњић.

Радне групе

Измјене Изборног закона БиХ и доношење закона о Уставном суду БиХ су теме које годинама доминирају на политичкој позорници, али компромиса нема. Иако је било речено да ће се, између осталог, овим и другим питањима бавити чак посебне радне групе странака у власти, ни оне, судећи на основу информација које допиру у јавност и чињеница нису успјеле да успјешно обаве задатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана