Стевановић: Регистар осуђених за сексуално злостављање дјеце да буде јаван

Срна
Стевановић: Регистар осуђених за сексуално злостављање дјеце да буде јаван

БАЊАЛУКА- Шеф Клуба Демоса у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић сматра да регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце треба да буде јаван.

Стевановићева је током скупштинске расправе рекла да ће Клуб Демоса подржати Приједлог закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце јер се овим актом додатно и потпуније штите сва дјеца, те онемогућава да евентуални повратници понове исто кривично дјело.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић сматра да у Приједлогу овог закона треба јасно дефинисати да ли ће регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце бити јавно објављен.

"Морамо знати ко је починио то кривично дјело, како би се дјеца могла додатно заштитити", истакла је Ромићева.

Посланик Покрета за државу Андреа Гајић сматра да није довољно само донијети закон, већ треба константно пратити његову примјену у пракси.

"Треба радити на превенцији и праћењу спровођења закона, јер је присутно све више насиља над дјецом у породици", рекла је Гајићева.

Посланик ПДП-а Диана Чекић рекла је да је овај закон добар и да ће у значајној мјери заштитити дјецу од свих врста злоупотреба у Републици Српској.

Чекићева сматра да цијело друштво и родитељи треба да раде на превенцији и заштити дјеце од злоупотреба на интернету.

Посланик листе "За правду и ред" Ђорђе Вучинић сматра да овај регистар не би требало да буде јаван, али да починиоци овог кривичног дјела морају сносити све законом предвиђене санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана