Стевандиић: Захвалност свештенству СПЦ у Мађарској на очувању Српске традиције

Срна
Стевандиић: Захвалност свештенству СПЦ у Мађарској на очувању Српске традиције

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић захвалио је вечерас у Будимпешти свештенству Српске православне цркве /СПЦ/ у Мађарској на очувању српске традиције и бризи о српском народу.

Стевандић је у задужбини Саве Текелије - Текелијануму разговарао са Његовим преосвештенством владиком будимским Лукијаном о положају и животу СПЦ и српског народа, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.


"Могу да изразим своју срећу и понос због посјете Будимској епархији. Желим да захвалим епископу Лукијану на топлом пријему и подсјећању на величину наше културе, историје и нашег бивствовања као православних хришћана на овим просторима", рекао је Стевандић.

Владика будимски Лукијан је рекао да је Стевандића упознао са животом СПЦ у Мађарској.

"Овакве посјете нама много значе, пошто смо мањина у демократској држави и изложени смо асимилацији. Када нас посјете из наше матичне земље нама то значи као када у медицини човјек добије адреналин. Трудимо се да допринесемо развоју наше националне свијести и хришћанства гдје год да живимо, па тако и у Епархији будимској", рекао је епископ Лукијан.

Из епархије будимске наводе да је Стевандић посјетио овом приликом и храм Светог Великомученика Георгија у Будимпешти, а састанку је присуствовала и амбасадор БиХу Мађарској Биљана Гутић-Бјелица.

Владика Лукијан је захвалио Стевандићу који је своју званичну посјету Мађарској започео посјетом Епархији будимској.

Стевандић је пренио Његовом преосвештенству поздраве предсједника Републике Српске Милорада Додика и државног руководства и изразио пуну подршку напорима Српске цркве и Срба на овим просторима да опстану као саставни дио друштва у Мађарској, чијем развоју су кроз историју доприносили и данас доприносе, наведнео је на сајту Епархије будимске.

Стевандић ће сутра у Будимпешти разговарати у 13.30 часова са Управним одбором Српске самоуправе у Мађарској чији предсједник је Љубомир Алексов, посланик у мађарском парламенту, а потом је у 14.40 часова предвиђена посјета школи "Никола Тесла" и уручивање књига - поклон Народне скупштине Републике Српске библиотеци школе.

Стевандић: Текелијанум свједочи о дубоком коријену српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је вечерас у Будимпешти приликом посјете Текелијануму да ова задужбина Саве Текелије прича вјековне приче и свједочи о дубоком коријену српског народа, његове културе и вјере.

Стевандић је након састанка са Његовим преосвештенством будимским Лукијаном изразио задовољство због посјете Епархији будимској, те захвалио епископу на топлом пријему и подсјећању на величину српске културе, историје и српског бивствовања као православних хришћана на овој територији.

Он је захвалио епископу будимском и свештенству на чувању традиције, услужности српском народу јер се на овом подручју одржавају и славе, крштења, вјенчања, као и редовне службе.

"То свакако служи за понос. Република Српска је успјела да се издигне и да припада свеколиком српском простору и култури, за коју нико не може да уведе визу, која је велика, надљудска и која је попунила срца свих људи у Будимпешти", навео је Стевандић у видео-изјави достављеној из Народне скупштине.

Епископ будимски Лукијан рекао је данас да је велика част што су данас у Текелијануму угостили предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, кога су упознали о томе да се у Епархији будимској труде да допринесу развоју националне свијести и православног хришћанства.

"Трудимо се колико можемо да свако у свом домену допринесемо развоју наше националне свести, нашег православног српског хришћанства, ма где да живимо, па, ево, и овде у Епархији будимској. Искористили смо ову прилику да нашег госта упознамо о животу Српске православне цркве на овим просторима који броји много векова уназад, али не толико као у Републици Српској и БиХ, где се све оне дивне светиње чувају и напредују", истакао је владика Лукијан.

Владика Лукијан је нагласио да су овакве посјете веома значајне.

"Овакве посете нама много значе с обзиром на то да смо мањина у хвала Богу демократској држави, али је мањина увек изложена асимилацији. Кад нам дођу људи из те наше друге или, свеједно, може и прве матичне земље, за нас то значи као у медицини кад добијеш адреналин, један живот", рекао је владика Лукијан.

Епископ будимски је изразио посебно задовољство због тога што су генерације које сада долазе из тих крајева заиста хришћани и дубоко вјерујући људи, знају вриједности хришћанске, вриједности православља и, што је данас веома важно, етику хришћанску.

Владика Лукијан захвалио је за посјету предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу заједно са амбасадорком БиХ у Мађарској Биљаном Гутић Бјелицом.

Стевандић је епископу будимском уручио поклон са мотивима Змијањског веза.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић борави данас и сутра у посјети Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана