Стевандић: Живот у слободи се не може мијењати ни за шта

ГС
Стевандић: Живот у слободи се не може мијењати ни за шта

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевендић рекао је да је формирање Скупштине српског народа у БиХ један од најважнијих датума у посљедњих 200 година и нагласио да од тада почиње живот српског народа у слободи.

"Када погледамо датуме у посљедњих 200 година, можемо без преувеличавања и без икакве сумње рећи да је један од најважнијих доношење одуке о формирању Скупштине, односно државе српског народа у БиХ и одлука која је у рангу Првог и Другог српског устанка", рекао је Стевандић поводом 32 године од оснивања Скупштине српског народа у БиХ.

Он је нагласио да од тада почиње пут и живот српског народа у слободи, који је непроцјењив и не може се мијењати ни за шта друго - ни за протекторат ни за лажна обећања ни за неизвјесну будућност.

"За слободу смо се изборили у три године рата и нема другог датума који може да се мјери са тим", рекао је Стевандић.

Народна скупштина формирана је 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

Посланици Народне скупштине су 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана