Стевандић: Закони иду на потпис предсједнику Српске чим буду нормативно уређени

Срна
Стевандић: Закони иду на потпис предсједнику Српске чим буду нормативно уређени

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће законе које је Народна скупштина усвојила на посљедњим сједницама, а који се односе на Уставни суд БиХ и одлуке високог представника, упутити предсједнику Републике на потписивање чим буду нормативно уређени.

Стевандић је рекао да нема никаквог временског ограничења када ће их упутити, али вјерује да ће сљедеће седмице бити нормативно уређени.

Коментаришући писмо шефа правног одјељења ОХР-а које је упутио члановима Управног одбора Службеног гласника Републике Српске, којим врши тихи притисак да би се објавиле одлуке ОХР-а, Стевандић је нагласио да Народна скупштина штити све грађане Српске без обзира на њихову функцију.

-Они ће сви да поступају по законима које је усвојила Народна скупштина, а не по жељи било кога из ОХР-а или стране амбасаде, без обзира да ли пријетили или не - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о могућности да Кристијан Шмит буде тужен у Њемачкој, Стевандић је навео да и најстарији документи након парафирања, а прије потписивања Дејтонског мировног споразума, говоре о томе да се високи представник мора потврдити у УН.

Истакао је да постоји молба Конференције за спровођење мира, која је претеча данашњег Савјета за спровођење мира, Савјету безбједности УН за потврђивање Карла Билта као високог представника.

-Разумијем да је сила неких западних земаља много већа од аргумената Српске и поштовања правних процедура Савјета безбједности, али то не значи да треба ту силу да поштујемо и поступамо по интересима те силе - рекао је Стевандић.

Коментаришући иницијативу посланика у Народној скупштини Републике Српске Рамиза Салкића и Амира Хуртића која се односи на “резолуцију о осуди геноцида почињеног у Сребреници у јулу 1995. године”, Стевандић је рекао да дневни ред утврђује Колегијум, те да ако буде пословнички уредна, биће разматрана на Колегијуму.

-Из медијског еха представљања те иницијативе чини ми се да је њен циљ више то да дода мало уља на ватру која се запалила око ОХР-а и Уставног суда БиХ и да се добије још нека врста таргета за Српску и наше функционере -  рекао је Стевандић.

Стевандић је навео да још у скупштинску процедуру није стигао приједлог измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске, а којим се криминализује клевета.

Није прихваћен амандман јер је ријеч о сукобу интереса

Ненад Стевандић рекао је да Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа данас није прихватила амандман на одлуку о избору члана Комисије за жалбе јер је ријеч о сукобу интереса, те ће ова одлука бити упућена Уставном суду Српске.

-Ријеч је о сукобу интереса, јер је супруг предложене кандидаткиње већ у Комисији за жалбе и то у другостепеној, тако да би једна породица имала члана и у првостепеној и у другостепеној комисији - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Одлука о избору члана Комисије за жалбе, на коју је Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо поступак заштите виталног националног интереса, биће прослијеђена на одлучивање Уставном суду Републике Српске будући да Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа данас није постигла сагласност о томе, саопштено је из Вијећа народа Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана