Стевандић: Законе усвајају надлежни органи, не самозвани странци у БиХ

Срна
Стевандић: Законе усвајају надлежни органи, не самозвани странци у БиХ

БЕОГРАД - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да законе у БиХ усвајају надлежни органи, а не самозвани Кристијан Шмит, да то не може нико да промијени и да то не постоји ни у каквим овлаштењима, па ни у Бонским.

"Ми нисмо неко ко ће одустати од своје земље и онога што смо добили Дејтонским споразумом, да доносимо одлуке и одлучујемо у својој земљи", поручио је Стевандић.

Он је напоменуо да у Бонским овлаштењима не пише да је високи представник законодавац.

"Венецијанска комисија је још 2012. године написала да законе доносе надлежна парламентарна тијела, а не самозвани странци", рекао је Стевандић.

Он је навео да у овом моменту парламентарци у Стразбуру и у свим земљама свијета знају да Шмит није легално постављен.

"Он нема ниједан релевантни документ и он није дипломата УН, то сви знају. И сад пошто смо ми то обзнанили и реаговали на много адреса, сад су они бесни на нас", сматра Стевандић.

Коментаришући то што су из Делегације ЕУ у БиХ саопштили да жале што је руководство Републике Српске "одлучило да подиже тензије и подрива уставни поредак БиХ", Стевандић каже да је права реакција ЕУ била да Шмит производи кризу својом нелегалном одлуком /о наметању измјена Изборног закона БиХ/, али да је она промијењена, како каже, под јаким притиском америчке Амбасаде у року од пет дана.

Стевандић је указао на то да је ово најтежи моменат за Републику Српску, али да она није у дефанзивној позицији.

"И што је веома важно, ми се не бавимо никаквим активностима које су ван закона и ван нормалног политичког спектра. У Републици Српској нема паљења америчких застава, примитивних демонстрација - ми се боримо парламентарним начинима. Доносимо резолуције, декларације, закључке", рекао је Стевандић за РТС.

Он је упозорио да се грађанима Републике Српске одузимају основна права.

"Ми смо жртве тероризма. Нама се одузима право на лијечење у нашој земљи јер су нам блокирани жиро-рачуни. То никад нико није радио. То је неолиберално и неонацистичко. Ријечи су тешке, али су истините. Значи, у овом моменту ћемо имати људе у Републици Српској који су зарадили плату, а не могу да је приме, не могу да се лијече, да плате осигурање, да региструју аутомобиле јер су њихови матични бројеви у свим банкама без судске одлуке", рекао је Стевандић.

Предсједник Народне скупштине поручио је да Република Српска, упркос свему, никада није затворила врата преговорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана