Стевандић: За све који поштују институције важе скупштински закључци

Срна
Стевандић: За све који поштују институције важе скупштински закључци

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић наглашава да за све који поштују институције важе скупштински закључци које, након што буду усвојени, објави Службени гласник Српске, те да „можда не важе за Јелену Тривић” (Народни фронт).

-Можда за Тривићеву не важе закључци Народне скупштине Републике Српске, али је сигурно да важе за оне који поштују институције. Закључци које усвоји највиша законодавна институција су репрезент политичке воље српског народа  рекао је Стевандић данас новинарима у Бањалуци.

Говорећи о преласку појединца у Народни фронт Јелене Тривић, Стевандић истиче да ће, када Тривићева буде имала посланике или посланичку групу у Скупштини, разговарати са њима.

На питање како коментарише “уситњавање” опозиције, он је оцијенио да је погрешна процјена СДС-а да начини отклон од националне политике.

-Ово говорим не вријеђајући никога. Тиме је СДС доведен у ситуацију да кокетира са либералним политичким ставовима, али и да дио чланства ове партије подржава друге кандидате. СДС је, када није имао снаге да подржи своје кандидате, подилазио ПДП-у с циљм очувања власти у општинама у Српској. Тиме је ова партија изгубила историјску величину - навео је Стевандић.

Када је ријеч о раду Народне скупштине Републике Српске, Стевандић је навео да ће на колегијуму у понедјељак, 29. маја, бити одређен термин за одржавање сједнице Народне скупштине.

-Видјећемо да ли ће бити заказана за 7. или 13. јун. Тренутно је комплетирано 16 тачака, чекамо да ли ће Влада Српске доставити још неке тачке - рекао је Стевандић.

Стевандић је напоменуо да се редовне сједнице не наручују, већ заказују у редовној процедури, те да се чека и нацрт закона о Хиландару из Кабинета предсједника Републике.

У Санкт Петербургу на Еколошком конгресу

Ненад Стевандић најавио је да ће у Санкт Петербургу учествовати на 10. Невском међународном еколошком конгресу, који се одржава од сутра до петка, 26. маја, те да ће имати излагање о теми “Осиромашени уранијум и његове штетне и дугорочне посљедице по здравље становништва и животну средину”.

Стевандић је навео да ће током посјете Русији разговарати и са предсједником Савјета федерације Федералне скуштине Русије Валентином Матвијенко, те имати и састанак у законодавној скупштини Санкт Петербурга, а што је резултат раније потписаних споразума.

-Разговараћемо о заједничкој изградњи технолошког парка за коју смо већ одредили локацију, добили сагласност градских власти и направили како би требала да изгледа будућа управљачка структура. Важно је да имамо мјесто које би окупило младе научнике”, рекао је Стевандић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да су то разлози његове посјете Русији и да нема других примјеса, иако је било много спиновања у вези са тим.

-Све што радим и покажем. Било је неких неумјесних примједби на претходни мој одлазак у Русију. Идем било гдје да добијем позив за парламентарну сарадњу. Када се вратим из Санкт Петербурга имам неколико договорених посјета парламентима у ЕУ. Република Српска има цивилизован однос и према истоку и према западу, промовише своју неутралност, а бенефити такве политике ће доћи брзо - оцијенио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана