Стевандић за “Руску газету”: Нећемо учествовати у антируској кампањи

Срна
Стевандић за “Руску газету”: Нећемо учествовати у антируској кампањи

МОСКВА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да Република Српска неће учествовати у антируској кампањи и остаће на путу европских интеграција.

Стевандић је истакао да Република Српска већ дуже вријеме има добру међупарламентарну сарадњу са Руском Федерацијом.

-Успјешно се развијала и прије сукоба у Украјини и почетка геополитичке конфронтације између Русије и ЕУ и САД. Република Српска, иако мала, остаје неутрална и настоји да одржи добре односе са свим странама - рекао је за “Руску газету” Стевандић, који ће од 21. до 23. фебруара боравити у Русији.

Он је нагласио да Република Српска не подржава сукоб Запада и Русије.

-Изузетно смо захвални Руској Федерацији што је у Савјету безбједности УН блокирала одлуке усмјерене против српског народа.

Ова захвалност има и историјске аспекте, она нема никакве везе са сукобом у Украјини - додао је Стевандић.

Одговарајући на питање о НАТО бомбардовању Републике Српске 1995. године, Стевандић је рекао да се посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом и даље осјећају.

Указао је на то да се Република Српска налази унутар Европе, у специфичном положају због сложене унутрашње структуре БиХ, коју чине конститутивни народи (Срби, Хрвати и Бошњаци) и два ентитета.

-Потпуно смо фокусирани на будући развој, много тога смо прошли, али нисмо превазишли. Вјерујемо у скори мир у Украјини, могућност договора између Русије и Запада како се не би поновиле све страхоте рата. Данашњем свијету пријеко је потребна равнотежа и мултиполарност, јер у свјетском рату нема побједника, а можда чак ни свијета нема - навео је Стевандић.

Говорећи о ситуацији у БиХ, Стевандић је рекао да БиХ мора одржавати унутрашњу равнотежу између конститутивних народа и ентитета, истичући да ова равнотежа одржава мир и спречава и унитаризам и сепаратизам.

Према његовим ријечима, најопасније је то што пријетња миру у БиХ увијек долази извана, доводећи у питање међуетничку равнотежу.

Стевандић је упозорио да се тренутно украјински сукоб активно користи за уношење нестабилности у БиХ.

-Тако ће се ширити лаж да је Република Српска платформа Русије на Балкану. Такве дезинформације доводе до повећаног притиска на нас и повећавају ризике од нестабилности. Нисам чуо да нас Москва хушка на друге народе, јер поштује Дејтонски мировни споразум, чији је гарант са САД - навео је Стевандић.

Одговарајући на питање о Кристијану Шмиту, Стевандић је рекао да чак и њемачки посланици и новинари већ говоре о њему, објављују вицеве и снимају хумористичке емисије.

-Недостатак подршке у Савјету безбједности УН Русије и Кине одредио је судбину Шмита. Све што данас уочавамо су посљедице игнорисања тих чињеница - додао је Стевандић.

“Руска газета” пише да је предвиђено да се Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске састане са предсједником руске Државне думе Вјачеславом Володином, предсједником Савјета Федерације Валентином Матвијенко и говори на Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана