Стевандић: Велики притисак на Србе

Срна
Стевандић: Велики притисак на Србе

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се српски народ у цијелом региону суочава са покушајима ограничавања његових права, док се лидери Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић због својих чврстих ставова суочавају са озбиљним притисцима међународне заједнице, али и унутрашњих фактора.

-Тренутно се суочавамо с покушајима ограничавања права српског народа у региону. Велики притисак трпе српски лидери у читавом региону, као што је случај у Црној Гори, гдје 35 одсто Срба не може да искористи своја права, док се истовремено за Албанце и Бошњаке та права осигуравају у значајно већем постотку, иако такав приступ ствара политичку нестабилност. Створен је притисак на српски народ у Републици Српској, Црној Гори и Косову, док Србију више не могу лако нападати - рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да Србија и њен предсједник Вучић играју кључну улогу у очувању положаја српског народа у региону, саопштено је из Кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

-Кључна улога Србије и предсједника Вучића је у томе да онемогући такав развој догађаја. Притисак на Вучића је велики управо зато што је он велики лидер који разумије важност тренутка и промјене које тек треба да дођу - навео је Стевандић.

Он је указао да постоји забринутост због недостатка поштовања према Дејтонском мировном споразуму од дијела међународне заједнице.

-Ентитети су били кључни фактори у стварању БиХ и та чињеница даје ентитетима одређена права и овлашћења за самостално одлучивање.

Међутим, постоје кругови у западном свијету који сматрају да ова права могу штетити њиховим стратешким интересима - рекао је Стевандић.
Истакао је државотворни значај недавног заједничког састанка делегација Републике Српске и Србије у Бањалуци.

-Порука са тог скупа, на којем се разговарало о положају српског народа у региону, јесте да српски народ неће одустати од својих права и да неће у томе попустити - нагласио је Стевандић.

Стевандић је за Телевизију “Хепи” истакао да су многе стране амбасаде преузеле улогу доносилаца политичких одлука, чиме се заобилази демократска воља грађана, те нагласио да Република Српска чврсто брани свој легитимитет и достојанство и да је способна самостално да доноси одлуке.

-Република Српска је са те стране неосвојена територија, она је сачувала свој легитимитет и дигнитет. И због тога смо ми окарактерисани као непослушни, јер смо способни да сами независно доносимо одлуке. Политички, амбасаде нама не могу ништа, али могу да нам лично напакосте и отежају живот - нагласио је Стевандић.

Говорећи о конфликту у Украјини, Стевандић је навео “планови Запада можда неће ићи онако како су прижељкивали”, те ће се неким новим уговорима свијет морати измијенити.

-Ми у Републици Српској зато морамо бити истрајни и упорни као што су и они који су стварали Републику Српску дочекали Дејтонски споразум под беликим страдањима и притисцима - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана