Стевандић: Уставни суд и ОХР једини у БиХ својим одлукама започињали кризу

Срна
Стевандић: Уставни суд и ОХР једини у БиХ својим одлукама започињали кризу

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ и ОХР су једина два мјеста у БиХ која су својим одлукама почињала кризу, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић сматра да се Уставни суд БиХ спрема да данас донесе привремену мјеру да Закон о непокретној имовини Српске стави ван снаге или поништи иако је то питање регулисано одлуком у Народној скупштини, док у Федерацији БиХ /ФБиХ/ о томе већ 14 година постоји правни вакуум.

"Једина два мјеста у БиХ у којој нема дејтонских принципа да се све одлуке доносе сагласношћу три народа и два ентитета су Уставни суд БиХ и Канцеларија високог представника, а управо су кризе у БиХ почињале њиховим одлукама", рекао је Стевандић синоћ за РТРС.

Он је истакао да Закон о непокретној имовини Кристијан Шмит није укинуо у Републици Српској јер за то нема надлежност, али ни легитимитет, те да такве одлуке неће бити објављене у Службеном гласнику.

"Ми бисмо суспендовали њега да је легалан, али није легалан. Пошто нема сагласност Савјета безбједности УН за именовање, све његове одлуке су правно ништавне. Ово што сада говорим ће се врло брзо користити у ФБиХ", рекао је Стевандић.

Он је навео да у БиХ треба инсистирати на оним питањима које доносе добробит свима као што су производња хране, енергије и останак младих.

"Нови сазив Савјета министара је покушај једног ресета, прво у српско-бошњачким односима што је највећи проблем, а онда би се на основу тога уредили и бошњачко-хрватски односи. Сада је највећи терет на представницима такозване `осморке`. Прилика за ресет је у њиховим рукама", додао је Стевандић.

Коментаришући прославу 1. марта у ФБиХ, Стевандић је истакао да у БиХ не постоји закон о празницима, па с тим у вези ни "дан независности", те додао да је реалност да он ипак постоји у свијести људи у ФБиХ.

"У БиХ треба да се славе празници са којим су сагласни сви народи. Федерација може, али БиХ не може да слави 1. март јер 49 одсто територије не слави тај датум", појаснио је Стевандић.

Говорећи о недавној посјети Руској Федерацији, Стевандић је навео да БиХ има користи од јефтиног руског гаса и да је нејасно због чега из Сарајева негативно гледају на Москву.

"БиХ није стављена на списак непријатељских земаља Руске Федерације захваљујући Републици Српској. Отишао сам у Русију да учиним добро и за БиХ", навео је Стевандић.

Он је подсјетио на потезе руских представника у међународним институцијама који су спријечили усвајање штетних резолуција по српски народ.

"Ми смо показали карактер, нисмо заборавили када нам је неко нешто добро учинио. С друге стране, ми смо саговорницима у Москви пренијели став да смо на европском континенту, да смо добили статус кандидата за улазак у ЕУ. Можда се то некоме тамо не свиђа али нисмо добили ниједан приговор", каже Стевандић.

Током разговора са предсједницом Савјета Федерације Федералне скуштине Руске Федерације Валентином Матвијенко, Стевандић је прецизирао да је исказана намјера да она буде аутор инсталације технолошког парка у Бањалуци, који би био поклон Русије, односно Санкт Петербурга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана