Стевандић: Уставни суд БиХ се намјерно бави деградацијом Устава

Срна
Стевандић: Уставни суд БиХ се намјерно бави деградацијом Устава

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ се намјерно бави деградацијом Устава и правних аката у БиХ стварајући утисак да се ради о банана држави у којој се командује споља и у којој се народи ништа не питају, оцијенио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је рекао Срни да је Уставни суд БиХ буквално прекршио уставе и БиХ и Републике Српске, нагласивши да се имовина у Уставу БиХ уопште не помиње да би се то разматрало.

"Овдје је јасно да се они баве да кажемо оним што им је неко наредио, а не тумачењем права и аката у БиХ, а ако су се они који би требало да тумаче акта и чувају Устав одлучили да га крше, онда не знам ко би и шта могао да приговори Републици Српској да има свој одговор на правно насиље", рекао је Стевандић.

Он је истакао да је одговор на правно насиље увијек мировни и увијек садржан у томе да Република Српска треба да заштити имовину Српске која је јасно уписана и дефинисана као имовина ентитета, као и Брчко дистикта гдје, како каже, Уставни суд БиХ не спори ништа у дистрикту, а у Српској спори, иако је она власник заједно са Федерацијом тог дистрикта.

"Значи Уставни суд се овдје није заплео већ се намјерно се бави деградацијом Устава и деградацијом правних аката у БиХ ставрајући утисак да се ради о банана држави у којој се командује споља и у којој се народи ништа не питају, јер се акти одавно уништени од тог суда", истакао је Стевандић.

Уставни суд БиХ тврди како је регулисање питања имовине "у искључивој надлежности БиХ".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да засједање Уставног суда БиХ показује "сву пропаст БиХ". Он је раније најавио да ће до краја јуна бити сачињена анализа краха Дејтонског споразума, до када треба да буде понуђен и споразум о мирном раздруживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана