Стевандић: Уколико Кнежевић поднесе оставку, Уставни суд БиХ биће делегитимисан

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Уставни суд БиХ ће бити делегитимисан уколико српски судија у том суду Златко Кнежевић поднесе оставку, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

”Он неће имати судију из Републике Српске и све одлуке које буде доносио ће, а вјероватно ће се поново тицати имовине и актуелних питања, иако правно валидне, бити делегитимисане”, рекао је Стевандић новинарима у Народној скупштини Српске.

Говорећи о другој тачки посебне сједнице парламента Српске која се односила на закључке усвојене 10. децембра 2021. године, Стевандић је рекао да је њеним изгласавањем учињена техничка измјена којом Народна скупштина није одустала од права на одбрану регулисану измјењеним закључцима.

Он је рекао да је Народна скупштина Српске показала да је једини парламент у БиХ који ради, доноси одлуке, одговара изазовима и прати сва актуелна дешавања.

“Тачке дневног реда које сте имали прилику да пратите везане су за потврду суверенитета Републике Српске, независности њених институција и демократски карактер Народне скупштине”, рекао је Стевандић.

Говорећи о посјети предсједника Хрватске Зорана Милановића Републици Српској и његовим изјавама о тој посјети, Стевандић је рекао да је народним посланицима данас подијелио документе који говоре о томе да је хрватска амбасада најавила долазак Милановића и догађај који ће бити обиљежен али да није наведено да ће бити одликовани припадници 103. бригаде ХВО-а.

“По тим папирима знам да Министарство унутрашњих послова Републике Српске није било обавјештено о одликовањима, да нико из Републике Српске није био обавијештен”, рекао је Стевандић.

Упитан да прокоментарише објављивање снимка неформалног разговора пред снимање емисије “Око” на РТС-у, у којој је гостовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, Стевандић је рекао да то ништа неће промијенити у међусрпским односима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана