Стевандић: „Свједок“ – разлог да се много више поштују српске жртве

СРНА
Стевандић: „Свједок“ – разлог да се много више поштују српске жртве

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се нада да ће филм "Свједок" дати допринос разумијевању, суживоту и да ће бити разлог да се много више поштују српске жртве.

Срби, док његују културу сјећања, нису се исписали из људи, те филм "Свједок" приказује српске жртве и да су Срби људи од части и поштења, рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци на премијери историјско-документарног филма "Свједок" о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије и раду доктора Зорана Станковића

Он је оцијенио да српски народ треба да уложи напоре и натјера и друге да поштују српске жртве, као што Срби показују пијетет према осталима.

"Од тога нећемо одустати јер без тога нема суживота, поштовања, нити заједничке будућности", рекао је Стевандић.

Министар културе Србије Никола Селаковић рекао је да је филм "Свједок" посебан, јер свједочи о новијој српској историји и болном свједочанству доктора Зорана Станковића, за која се чинило да их је однио са собом након смрти.

"Показујемо колико филмом можемо да сачувамо од заборава важне епизоде наше прошлости и жива свједочанства људи који су били жртве крвавог грађанског рата на простору БиХ у току деведесетих година прошлог века", рекао је Селаковић.

Он је изразио наду да је филм "Свједок" почетак заједничког рада Министарства културе и просвјете Српске и Министарства културе Србије у стварању нових аудио-визуелних дјела.

Премијери у "Синеплексу Палас" присуствују и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министри у владама Српске и Србије, чланови невладиних организација из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих, представници локалних заједница из Српске, те званице из јавног живота Српске.

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служен парастос за све српске жртве страдале током ратова деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана