Стевандић: Свим Србима из Српске омогућити да гласају на изборима у Србији

Срна
Стевандић: Свим Србима из Српске омогућити да гласају на изборима у Србији

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изразио је наду да ће сви Срби из Српске некада добити могућност да гласају на изборима у Србији, као што је то случај у Хрватској.

Стевандић, који је данас у Бањалуци гласао на ванредним парламентарним изборима у Србији, рекао је да је у питању “редовна породична обавеза”, јер су сви из породице више деценија држављани Србије са пребивалиштем у овој држави.

-Желим у Србији миран дан, лијеп завршетак изборног процеса и наставак још једне деценије развоја и успјеха. Ово сматрам свечаним даном - рекао је Стевандић новинарима након гласања у Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

На ванредним парламентарним изборима у Србији око 11.500 држављана Србије који бораве у БиХ моћи ће да гласа на 19 бирачких мјеста.

За гласање је потребан важећи идентификациони документ Србије, односно лична карта или пасош ове државе, а бирачка мјеста ће бити отворена од седам  до 20  часова.

БиХ није заслужила овакав третман

Ненад Стевандић изјавио је да су сви народи у БиХ понижени тиме што ЕУ није отворила преговоре са БиХ, али је оцијенио и да је очигледно да је то Бошњацима успутна ствар јер имају паралелне циљеве који су везани за неку врсту остваривања доминације у БиХ.

-То гледам са становишта да смо сви у БиХ понижени од ЕУ и да није поштено да је Украјина добила преговора, гдје се протјерују свештеници и хапсе, а да БиХ не добије преговоре - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, БиХ није заслужили овакав третман и о томе треба да се говори гласно.

-Не смијемо бити снисходљиви према Европи, морамо рећи да овдје нема ни наоружаних стража, да на међуентитетској линији нема сукоба, да је у БиХ све много боље него у Украјини или Молдавији -  изјавио је Стевандић.

Стевандић је оцијенио да је то Бошњацима, пошто имају паралелне политичке циљеве са тим који су везани за неку врсту остваривања доминације у БиХ, очигледно успутна ствар, а да он сматра да је витална јер би у ЕУ смањили ниво сукоба, нетрпељивости и потенцијално заштитили БиХ од сукоба.

-Сматрам да смо се ми Срби одговорније понијели према томе. Искрено ми је жао и што бошњачка политичка сцена није подигла мало глас против тога, али ипак су Срби европски окренути дио БиХ - закључио је Стевандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана