Стевандић: Све чвршћи однос Српске и Мађарске

Срна
Стевандић: Све чвршћи однос Српске и Мађарске

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Будимпешти да Мађарска и Српска сјајно сарађују, те да очекује да ће вријеме које долази бити вријеме још боље сарадње, како институционалне, тако и међу самим народима.

Он је након састанка са делегацијом Управног одбора Самоуправе Срба у Мађарској (ССМ) рекао да су посјете из Српске Мађарској све учесталије и да то ојачава однос два народа и двије земље.

Стевандић је истакао да српска заједница у Мађарској није бројна, али је сјајно организована и има велику институционалну подршку мађарске државе, на чему је јако захвалан.

Навео је да Република Српска активно учествује и у развоју српске заједнице у Мађарској, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник парламента Српске је са делегацијом Управног одобра ССМ-а, коју су чинили предсједник Вера Пејић Сутор и посланик у парламенту Мађарске Љубомир Алексов, разговарао о положају српске мањине у Мађарској и о наставку културне сарадње.

Стевандић је рекао да у Мађарској постоје српске школе у којима се његује српски језик, историја и традиција и да се кроз подршку мађарских институција сарадња два народа преноси и ван граница Мађарске, у Србију и Републику Српску.

-Мађарска и Република Српска сјајно сарађују. И као што владе Србије и Мађарске задњих десетак година имају најбоље односе у историји, очекујем да ће вријеме које долази бити вријеме још бољег нашег односа, како институционалног, тако и међу самим народима - рекао је Стевандић новинарима.

Он је истакао да очекује да се тај однос одрази и на јачу економску сарадњу и подсјетио да је Мађарска помогла Републици Српској кроз подршку пољопривредницима у набавци механизације.

Посјета српској школи

Ненад Стевандић данас је у оквиру посјете Будимпшети боравио у Српској основној школи и гимназији “Никола Тесла” и уручио књиге за школску библиотеку, те ђацима и запосленим поручио да остану чувари националне традиције и културе.

-Наш народ је велик, јер се исти фолклор игра у свим земљама свијета, исто се молимо у свим црквама и истом ћирилицом пишемо. Наша препознатљивост нас држи на окупу и чува нашу традицију, и то је оно што чини величину нашег народа - рекао је Стевандић и захвалио директору школе за уложени труд у образовању ђака.

Народна скупштина Републике Српске упутила је Школи поклон-књиге Завода за уџбенике и наставна средства, а међу њима су се нашла и издања Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Српске.

Ради се о завичајним и писцима из Републике Српске и Србије који су представљени кроз двије едиције “Један писац, једна књига” и “Отргнути од заборава”, саопштено је из Народне скупштине.

У оквиру дводневне посјете Будимпешти за вечерас је планиран састанак и радна вечера предсједника Народне скупштине Републике Српске са предсједником парламента Мађарске Ласлом Ковером.

Стевандић се јуче састао са Његовим преосвештенством владиком будимским Лукијаном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана