Стевандић: Суђење Додику додатно радикализовало ствари у БиХ

Срна
Стевандић: Суђење Додику додатно радикализовало ствари у БиХ

БЕОГРАД - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је суђење предсједнику Српске Милораду Додику пред Судом БиХ додатно радикализовало ствари у БиХ, укључујући и питање његове безбједности.

Стевандић је оцијенио да додатну радикализацију представља и промјена судије у овом поступку, гдје је умјесто судије Мирсада Стрике, како каже, убачена Сена Узуновић која је била припадник такозване Армије БиХ.

"Тиме се подиже температура и ствара се перцепција да мржња грађана према Додику постаје официјелна. Сада је у Сарајеву општа ствар нетрпељивост према Републици Српској и њеним фунционерима", рекао је Стевандић.

Он је указао да је Додик функционер Српске са највећим капацитетом и најчвршће стоји у одбрани Републике Српске, због чега је добио санкције и због чега је угрожена и његова породица, али и његова лична безбједност.

"Зато је важно да о томе разговарамо да бисмо све оне који раде на угрожавању његове безбједности упозорили да Додик није сам и да постоје службе које га штите, али и да постоји мишљење људи и у Српској и у Србији", рекао је Стевандић за Телевизију "Пинк".

Он је упозорио да је ово је вријеме кад се усложњава ситуација за српски народ, јер нападима нису изложени само Српска и Додик, него и Срби на Косову и Метохији.

Стевандић сматра да због тога сви у Србији и Српској морају да разумију да морају да се бране колективно и да одбране своје функционере, народ, земљу и интересе.

"То нажалост сви не разумију. Они који то не разумију покушавају да таргетирају своју земљу и афирмишу оне који нас угрожавају и који припремају насиље и терористичке акте према Додику", указао је Стевандић.

Он је оцијенио да оно што се припрема против Додика може да се назове тетрористичким актима, додајући да се зна како се поступа са терористима.

"Међутим, важно је истаћи да постоји институционални дио који штити Додика, али и да постоје мишљење народа и одговорних људи који се много питају, много знају и много вриједе на терену. Они неће дозволити да Додик буде угрожен", рекао је Стевандић.

Он је навео да актуелна дешавања указују на то да је на сцени напад на имовину Срба у Српској и на Косову и Метохији и да је то узрок свих напада на Србе.

Стевандић је рекао да је оно што је радио премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, а што обухвата и хапшење Срба и пуцање на српску дјецу, покушај Приштине да се домогне српске имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана